Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reepalu står fast - vill ha temporära medborgarskap

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ilmar Reepalu i SVT:s "Agenda".
Foto: SVT

Flera invandrare kommer till Sverige bara för att begå grova brott.

Det hävdar Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) - som står fast vid sitt kontroversiella förslag om temporära medborgarskap.

- Sverige håller på att bli en bas för kriminell verksamhet, som handlar om trafficking, narkotikahandel eller handel med illegala vapen, säger han i SVT:s "Agenda".

Ilmar Reepalu har fått hård kritik för sitt förslag om temporära medborgarskap, som går ut på att Sverige ska kunna utvisa invandrare som begår grova brott inom en prövotid på några år.  

 Förslaget har jämförts med Sverigedemokraternas politik. Men själv hävdar kommunalrådet att han vill ha en ökad migration till Sverige och att invandrare snabbare ska kunna få medborgarskap. 

 Däremot tror han att temporära medborgarskap skulle minska den grova brottsligheten, eftersom färre kriminella söker sig till Sverige om de riskerar att bli utslängda. 

 – Jag tror att man kanske inte kommer till Sverige för att förlägga en kriminell verksamhet, som handlar om trafficking, narkotikahandel eller handel med illegala vapen som Sverige håller på att bli en bas för, säger Reepalu.

Livrädd för utvisning

Han tror att flera kriminella väljer att förlägga basen för sin verksamhet i ett land där risken för upptäckt eller påföljden är relativt liten – som i Sverige. 

 – Man är livrädd för att bli utvisad till Turkiet. Man är livrädd för att bli utvisad till Irak eller andra sådana här länder. 

 Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är fullständigt emot Reepalus förslag.

 – Helt tokigt. Man är medborgare, eller så är man inte medborgare i Sverige, säger hon i "Agenda". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.