Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reepalu om jaktbråket: ”Inte varit uppe i styrelsen”

Foto: COLOURBOX
Foto: FRITZ SCHIBLI

Kommunägda Sydvatten utreds av korruptionsåklagaren sedan flera månader.

Den tidigare tunga S-politikern Ilmar Reepalu är ordförande i styrelsen men vet inget om förundersökningen.

– Det har aldrig varit uppe i styrelsen, säger han.

I somras kunde vi avslöja att det inletts en förundersökning med anledning av att det kommunala bolaget Sydvatten sålt ut jakträtten i ett attraktivt skånskt område till Malmö Viltvårdsförening – för ett pris långt under marknadsvärdet.

Marken som Sydvatten först hade köpt av Malmö Stad ligger i Vomb och inkluderar ett attraktivt jaktarrende och skyddsområde för kronhjort. 

I avtalet med Malmö Viltvårdsförening är avgiften för ett helt år 40 000 kronor, vilket innebär ett hektarpris på under 50-lappen.  

Leif Andersson, tidigare provledare i Jägareförbundet, uppgav då att priset inte är marknadsmässigt.

– Det är ett skämt.

– Du får ingen jakträtt i Skåne under 300 kronor per hektar i dag. 

Det finns också ett villkor förknippat med den förmånliga överenskommelsen: Viltvårdsföreningen ska anordna en jakt per år för Sydvattens medarbetare.

Bolaget: Ingen har blivit kontaktad

Staffan Edlund, åklagare vid Riksenheten mot korruption, bekräftar nu att en förundersökning fortfarande pågår. Men trots att den har pågått flera månader säger Sydvattens kommunikationschef Marie Nordkvist att bolaget inte fått vetskap om det. 

– Vi har kontaktat Riksenheten mot korruption som varken ville bekräfta eller dementera att det pågår en förundersökning. Varken bolaget eller någon av dess företrädare har blivit kontaktade.

Är styrelsen informerad?

– Ja. Styrelsen informerades på styrelsemötet den 13 september.

Peter Jonzon, ordförande för Malmö Viltvårdsförening, har tidigare sagt att han ”förstår att det låter billigt” och att avtalet ”bygger på ett förtroende, att man känner varandra väl och inte kan ha en helt ny aktör”. Om Sydvatten hade gått på högstbjudande så hade det kunnat komma några danskar eller tyskar och det skulle aldrig fungera, har han sagt. 

Personaljakt – ingen löneförmån enligt bolaget

Jörgen Johansson, Sydvattens vd, har tidigare sagt att värdet mycket väl kan vara högre men att det finns ”en lång och fin tradition och vi vill inte slå sönder den fina verksamhet som de bedriver”.

Är det så ett kommunalt bolag ska verka – i termer av förtroende, relationer och ”traditioner”? 

– Det är ett sätt att ta ansvar för verksamhet som tidigare drivits på uppdrag av en annan kommunal aktör. När vi nu är två kommunala aktörer som äger varsin del av marken är det viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar. Vi har därför ett nära samarbete med Malmö stad och Länsstyrelsen i förvaltningsfrågorna kring Vombs furu, svarar Marie Nordkvist. 

 Borde det exempelvis inte ha skett en upphandling?

– Upphandling avser köp. Nyttjanderättsavtalet avser upplåtelse av mark. Om man säljer eller upplåter någonting så är detta inte upphandling. Vårt köp av marken gjordes enbart i syfte att få rådighet över den för Sydvatten så viktiga grundvattentäkten. 

Er personal får en jakt på marken per år – redovisar ni detta som en löneförmån? 

– Som alternativ till jaktavgift betalar deltagarna medlemskap i Malmö viltvårdförening. Fällavgift är inte aktuell för personalen då jakten sker på bolagets mark. Köttavgift och troféavgift betalas enligt prislista. Vi betraktar det inte som en löneförmån.

Reepalu: ”Tjänstemannanivå”

I Sydvattens styrelse sitter Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd i Malmö. Han säger att han har läst om det i tidningen men att han inte vet några detaljer. 

– Jag har förstått att det är ett avtal som man diskuterar. 

– Jurister tittar på det. 

Har avtalet mellan Sydvatten och Malmö Viltvårdsförening varit uppe som ärende i styrelsen? 

– Nej, det har aldrig varit uppe i styrelsen utan det är på tjänstemannanivån. 

Enligt Ilmar Reepalu var däremot köpet av marken i Vomb ett ärende i Sydvattens styrelse. 

– Men jag vet inte mer om avtalet. Jag tror vi får mer information vid nästa möte. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.