Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNMalmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSONInrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stridande från Islamiska staten. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITEStridande från Islamiska staten. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Stridande från Islamiska staten. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Reepalu: Döm svenska IS-terrorister i Syrien

Publicerad

Svenska IS-terrorister som stridit i Syrien bör lagföras där.

Det tycker Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S).

– Jag kan inte se att de har en rättighet att komma tillbaka till vårt samhälle, säger han i tidskriften Kvartals podd "Fredagsintervjun".

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) har sagt att svenska IS-terrorister ska lagföras och fängslas i Sverige. 

Men Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu vill att IS-terrorister som stridit i Syrien bör lagföras där.

– Jag kan inte se att de har en rättighet att komma tillbaka till vårt samhälle. Jag tycker att de har förbrukat den rättigheten, säger han i tidskriften Kvartals podd "Fredagsintervjun". 

"Man ska lagföras i Syrien"

För Expressen utvecklar Ilmar Reepalu:

– Om man har varit nere med IS och krigat och begått brott i Syrien så tycker jag att man ska lagföras i Syrien för de brott man begått där, så man kan göra en utredning vad som har skett och vad de har gjort. Sverige borde förhandla med Syrien att de lagförs där de har begått själva brottet. 

Kritiker menar dock att Syrien inte har ett tillräckligt säkert rättssystem. Ilmar Reepalu önskar också att det vore möjligt för en IS-terrorist med dubbelt medborgarskap att bli av med sitt svenska. För det krävs en grundlagsändring.

– Jag hade önskat att vi haft en sådan lagstiftning. Det är en orimlig situation att en person som bryter mot internationell rätt och gör sådana krigshandlingar i ett annat land, och som vi bedömer som någon form av osäkrad handgranat i framtiden, ska komma tillbaka in i vårt samhälle och att vi ska försöka bevaka de här som högriskdelar i vårt samhälle.

Hårdare lag i Storbritannien

Moderaterna sa i somras att man vill undersöka möjligheten att göra om lagen. SD vill redan det. KD och L har bland annat föreslagit att beslagta pass för medborgare som misstänks ansluta sig till terrororganisationer utomlands. KD vill även att man ska kunna dömas för landsförräderi.

I Storbritannien har över 150 jihadister med dubbla medborgarskap sedan 2011 fråntagits sitt brittiska medborgarskap och resehandlingar, samt förbjudits att återvända till landet, enligt The Times.

Morgan Johansson (S) har i dag inga planer på att ändra den befintliga lagen. 

– Det är mot svensk grundlag att ta ifrån en person deras medborgarskap, säger han.

Anders Ygeman (S), gruppledare i riksdagen, säger också att risken med en sådan lag är att om en person inte kan ställas inför rätta i Syrien eller Irak inte ställs inför rätta överhuvudtaget.

– Då skulle personen få straffrihet för de här fruktansvärda handlingarna.

 

Åtgärder mot extremism samt medborgarskap

2016 blev det olagligt i Sverige att göra en terrorresa, finansiera terrororganisationer, ta emot utbildning för terroristbrott, finansiera en terrorresa och att finansiera personer som begår terroristbrott.

Regeringen har skjutit till 650 miljoner kronor till Säpo under perioden 2017–2020 för att arbetet ”ska stärkas i en orolig omvärld”.

Ett nytt centrum mot våldsbejakande extremism inrättas 2018 för att stärka det operativa arbetet på kommunnivå.

I nuvarande regeringsform, andra kapitlet, sjunde paragrafen, står det att "Ingen svensk medborgare får landsförvisas eller hindras att resa in i riket".

Det står vidare: "Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap".

För att kunna frånta terrorister svenskt medborgarskap krävs en grundlagsändring. En sådan kräver att riksdagen fattar två beslut med ett allmänt val mellan besluten. En ändring i den här riktningen skulle alltså vara aktuell först efter 2022 års val.

Källa: TT, SvD, regeringen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag