Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Redaktion har tagit emot misstänkt brev

Örebropolisen spärrade av rummet där det misstänkta brevet finns.
Foto: Richard Strom
"Det är ett brev som inte bara innehåller papper", säger tidningschefen Katrin Säfström.
Foto: Richard Strom
Brevet är nu inlåst och ska röntgas av bombgruppen.
Foto: Richard Strom

Ett brev adresserat till Lars Vilks har inkommit till tidningen Nerikes Allehanda i Örebro.

Polisens bombgrupp kallades in från Stockholm.

Senare på eftermiddagen konstaterade polisen att brevet inte innehöll något farligt.

– Det här brevet innehåller inget farligt, utan papper och ett mynt, säger polisens informatör Jörgen Westlin i Nerikes Allehandas direktsändning.

Tidigare under onsdagen meddelade tidningen na.se på sin sajt att redaktionen tagit emot ett brev adresserat till konstnären Lars Vilks/co Nerikes Allehanda.

Örebropolisen spärrade initialt av rummet där brevet befann sig efter att ha gjort en första säkerhetsbedömning.

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning och kallade in bombgruppen från Stockholm, säger Jörgen Westlin vid Örebropolisens pressavdelning.

Men när innehållet identifierats under eftermiddagen står det klart att det rör sig om ofarliga föremål. Jörgen Westlin, polisens informatör, berättar i NA:s live-sändning att innehållet nu tagits i beslag.

– Det här brevet innehåller inget farligt, utan papper och ett mynt. Nu är innehållet taget i beslag, vi kommer titta mer på det här under morgondagen. Sedan kommer det säkert överlämnas till Lars Vilks.

På frågan om innehållet gick att klassa som hotfullt konstaterar Westlin att det inte fanns något som talade för det i nuläget.

Tidigare under dagen när Expressen talade med personal på tidningen var stämningen orolig.

– Vi vet inte om det är ett skämt eller allvar, berättade en person på redaktionen.

Arbetet fortsätter

Polisen fick in larmet om det misstänkta brevet vid halv elva på onsdagsförmiddagen. Varför man kallade in bombgruppen så snabbt kunde polisen kommentera.

– Det görs alltid en individuell bedömning beroende på olika aspekter. Nerikes Allehanda är också en av platserna vi ronderar då det förekommit hot mot redaktionen tidigare.

Med attackerna i Köpenhamn mot Lars Vilks i färskt minne var det naturligtvis oroligt på redaktionen. Men arbetet fortsatte – med polisbevakning i lokalerna.

– Vi vet givetvis inte vad det här brevet innehåller, men det känns bra att polisen tar det här på allvar. Det som gör att vi över huvudtaget slår larm är att det är adresserat till Lars Vilks, kommenterade Katrin Säfström, tidningschef på NA, stämningen under förmiddagen.

Skickat från Tyskland

Polisen placerade ut bevakning i lokalen för att försäkra sig om att ingen obehörig kunde ta sig in i rummet. Förutom Örebropolisen hade även tysk polis informerats om brevet – då det ska ha skickats från Tyskland.

Enligt Nerikes Allehanda anges namn och adress på kuvertet. Polisen har också, enligt tidningen, kontaktat det polisområde som ansvarar för Lars Vilks säkerhet.

– Brevet ser ut att vara skickat från Tyskland. Det är ett brev som inte bara innehåller papper. Det är något mer i brevet, berättade Katrin Säfström tidigare under dagen.

"Oroande känsla"

Hon beskrev läget på redaktionen som "ganska lugnt", då personalen gick in i nyhetsläge.

– Det är klart att människor blir oroade av sådana händelser. Men som du vet går man in i ett professionellt journalistisk nyhetsläge. Det är en oroande känsla, men det känns ganska lugnt för tillfället, sa tidningschefen.

Nerikes Allehanda fick stor internationell uppmärksamhet 2007 efter att de återgivit en bild av konstnären Lars Vilks föreställande profeten Muhammed som rondellhund.

– Vid den tiden framställdes det helt felaktigt på flera håll som att de bara var NA som publicerade bilderna, och det var NA som orsakade stor uppmärksamhet.

– Men vi har aldrig tidigare tagit emot brev på det här viset, konstaterade Katrin Säfström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.