Örebropolisen spärrade av rummet där det misstänkta brevet finns. Foto: Richard StromÖrebropolisen spärrade av rummet där det misstänkta brevet finns. Foto: Richard Strom
Örebropolisen spärrade av rummet där det misstänkta brevet finns. Foto: Richard Strom
"Det är ett brev som inte bara innehåller papper", säger tidningschefen Katrin Säfström. Foto: Richard Strom"Det är ett brev som inte bara innehåller papper", säger tidningschefen Katrin Säfström. Foto: Richard Strom
"Det är ett brev som inte bara innehåller papper", säger tidningschefen Katrin Säfström. Foto: Richard Strom
Brevet är nu inlåst och ska röntgas av bombgruppen. Foto: Richard StromBrevet är nu inlåst och ska röntgas av bombgruppen. Foto: Richard Strom
Brevet är nu inlåst och ska röntgas av bombgruppen. Foto: Richard Strom

Redaktion har tagit emot misstänkt brev

Publicerad

Ett brev adresserat till Lars Vilks har inkommit till tidningen Nerikes Allehanda i Örebro.

Polisens bombgrupp kallades in från Stockholm.

Senare på eftermiddagen konstaterade polisen att brevet inte innehöll något farligt.

– Det här brevet innehåller inget farligt, utan papper och ett mynt, säger polisens informatör Jörgen Westlin i Nerikes Allehandas direktsändning.

Tidigare under onsdagen meddelade tidningen na.se på sin sajt att redaktionen tagit emot ett brev adresserat till konstnären Lars Vilks/co Nerikes Allehanda.

Örebropolisen spärrade initialt av rummet där brevet befann sig efter att ha gjort en första säkerhetsbedömning.

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning och kallade in bombgruppen från Stockholm, säger Jörgen Westlin vid Örebropolisens pressavdelning.

Men när innehållet identifierats under eftermiddagen står det klart att det rör sig om ofarliga föremål. Jörgen Westlin, polisens informatör, berättar i NA:s live-sändning att innehållet nu tagits i beslag.

– Det här brevet innehåller inget farligt, utan papper och ett mynt. Nu är innehållet taget i beslag, vi kommer titta mer på det här under morgondagen. Sedan kommer det säkert överlämnas till Lars Vilks.

På frågan om innehållet gick att klassa som hotfullt konstaterar Westlin att det inte fanns något som talade för det i nuläget.

Tidigare under dagen när Expressen talade med personal på tidningen var stämningen orolig.

– Vi vet inte om det är ett skämt eller allvar, berättade en person på redaktionen.

Arbetet fortsätter

Polisen fick in larmet om det misstänkta brevet vid halv elva på onsdagsförmiddagen. Varför man kallade in bombgruppen så snabbt kunde polisen kommentera.

– Det görs alltid en individuell bedömning beroende på olika aspekter. Nerikes Allehanda är också en av platserna vi ronderar då det förekommit hot mot redaktionen tidigare.

Med attackerna i Köpenhamn mot Lars Vilks i färskt minne var det naturligtvis oroligt på redaktionen. Men arbetet fortsatte – med polisbevakning i lokalerna.

– Vi vet givetvis inte vad det här brevet innehåller, men det känns bra att polisen tar det här på allvar. Det som gör att vi över huvudtaget slår larm är att det är adresserat till Lars Vilks, kommenterade Katrin Säfström, tidningschef på NA, stämningen under förmiddagen.

Skickat från Tyskland

Polisen placerade ut bevakning i lokalen för att försäkra sig om att ingen obehörig kunde ta sig in i rummet. Förutom Örebropolisen hade även tysk polis informerats om brevet – då det ska ha skickats från Tyskland.

Enligt Nerikes Allehanda anges namn och adress på kuvertet. Polisen har också, enligt tidningen, kontaktat det polisområde som ansvarar för Lars Vilks säkerhet.

– Brevet ser ut att vara skickat från Tyskland. Det är ett brev som inte bara innehåller papper. Det är något mer i brevet, berättade Katrin Säfström tidigare under dagen.

"Oroande känsla"

Hon beskrev läget på redaktionen som "ganska lugnt", då personalen gick in i nyhetsläge.

– Det är klart att människor blir oroade av sådana händelser. Men som du vet går man in i ett professionellt journalistisk nyhetsläge. Det är en oroande känsla, men det känns ganska lugnt för tillfället, sa tidningschefen.

Nerikes Allehanda fick stor internationell uppmärksamhet 2007 efter att de återgivit en bild av konstnären Lars Vilks föreställande profeten Muhammed som rondellhund.

– Vid den tiden framställdes det helt felaktigt på flera håll som att de bara var NA som publicerade bilderna, och det var NA som orsakade stor uppmärksamhet.

– Men vi har aldrig tidigare tagit emot brev på det här viset, konstaterade Katrin Säfström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag