Receptfel i tidning förgiftade fyra

Publicerad
Cirka 10 000 lösnummer av Matmagasinet dras med omedelbar verkan in från butikerna.
En kraftig överdosering av muskotnötter i ett recept har givit fyra personer förgiftningssymptom.
- Vi har med omedelbar verkan dragit in hela lösnummerupplagan. Det görs just nu ute i butikerna, säger Ulla Cocke, Matmagasinets chefredaktör, till TT på torsdagen.
Boven i dramat är ett kakrecept i septembernumret där muskotnötter ingår. På sidan åtta i tidningen beskrivs tillagningen av "Världens godaste äppelkaka". Men den är inte alls särskilt god mot kroppen.

Muskotnötter

I stället för avsedda två kryddmått muskotnötter i står det nämligen 20 nötter i receptet.
Och i överdrivna mängder kan muskotnötter ge förgiftningssymptom.
- Vi trodde att det inte går att äta en sådan kaka, för det blir så fruktansvärt beskt. Men nu visar det sig att ett sällskap ändå har gjort det och fått symptom, säger Ulla Cocke.
Hon uppger att de fyra personerna i sällskapet drabbats av yrsel och huvudvärk, men att de mår bättre nu.

Varningsbrev

Faktafelet stod klart för redaktionen redan i måndags. Då skickades ett varningsbrev ut till de cirka 50 000 prenumeranterna. Varningar på lösblad sattes också in i alla lösnummer.
Men eftersom lösblad kan falla ur, och sedan personer faktiskt drabbats, dras nu alltså hela lösnummerupplagan in.
- Vi är förtvivlade över det här och hoppas att det inte ska hända något mer, säger Ulla Cocke.

Av Tomas Bengtsson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag