Rebellpilot ska ha erkänt: Dödade Hammarskjöld

Räddningsmanskap söker efter överlevande i flygplansvraket 1961.
Foto: SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Dag Hammarskjöld dödades i kraschen.
Foto: PI / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en mystisk flygkrasch den 18 september 1961.

Sedan dess har FN sökt efter förklaringar.

Nu kommer nya uppgifter i en dokumentär, skriver The Guardian. Den belgiska piloten Jan van Risseghem, som tidigare har pekats ut i fallet, ska enligt en av hans vänner ha erkänt att han sköt ner planet.

Enligt The Guardian ska Jan van Risseghem, som dog 2007, inte bara ha varit en belgisk pilot. Han ska också ha haft starka kopplingar till Storbritannien, tränat med deras flygvapen och fått medalj efter andra världskriget.

Nu framkommer nya uppgifter i dokumentären ”Cold Case: Hammarskjöld”, som har premiär på Sundance filfestival om två veckor och som The Guardian har tagit del av. I filmen säger en av Jan van Risseghems vänner, Pierre Coppens, att piloten erkänt att han skjutit ner Dag Hammarskjölds plan – men att han inte visste vem som var ombord.

– Han visste inte. Han sa: ”jag utförde uppdraget, det är allt. Och sedan var jag tvungen att återvända och rädda mitt liv”, säger Pierre Coppens i dokumentären enigt The Guaridian.

1961 flög van Risseghem för rebeller som slogs för den kongolesiska provinsen Katangas självständighet. Han ska då ha fått order om att skjuta ner planet – som flög nattetid med syfte att Dag Hammarskjöld och hans stab skulle försöka åstadkomma fred.

Pilot: Hans loggbok är fejkad

Jan van Risseghem ska tidigare ha verkat ha bevis för att han inte flög i området under den ödesdigra natten. Roger Bracco, en annan pilot som flög för rebellernas räkning, säger dock i dokumentären att van Risseghems loggbok ser ut att ha förfalskats. Han tror samtidigt inte att van Risseghem var den som sköt ner FN-planet.

van Risseghem blev tidigt misstänkt för att ligga bakomkraschen. Hans änka har dock efter hans död vidhållit att han inte låg bakom Hammarsjölds död, utan att han befann sig på en annan plats och förhandlade om att köpa ett flygplan.

FN utreder fortfarande kraschen. Så sent som i december kom en rapport som gör gällande att det förmodligen handlar om en attack. En rapport från 2017 pekar också på att flygplanet sköts ner.

Dag Hammarskjöld är en av världens mest kända svenskar och har tilldelats Nobels fredspris postumt. Han var FN:s generalsekreterare från 1953 fram till sin död i kraschen 1961.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.