Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rebellerna: Vi vet var Khadaffi är

"Vi har en bra uppfattning om var Khadaffi är", säger Ali Tarhouni (mitten).
Foto: Giulio Petrocco
Upp emot 50 000 har dött sedan striderna i Libyen startade för ett halvår sedan.
Det hävdar rebellerna på tisdagskvällen.
Men snart kan det vara över.
- Vi har en bra uppfattning om var Khadaffi är, säger Ali Tarhouni i NTC, enligt AP.
Rebellerna har lyckats fria 11 000 som fängslades för att de öppet motsatte sig Muammar Khadaffis diktatur under revolutionen som pågått sedan i februari.
Men det är bara en spottstyver.
Om rebellernas uppgift stämmer rör det sig om totalt 60 000 som fängslats under upproret.
Alltså saknas upp emot 50 000.
– Var är de? frågar sig rebellernas militärchef Ahmed Omar Bani.
Alla befaras nu döda. Så sent som i helgen hittades 53 ruttnande kroppar i en övergiven lagerlokal, troligtvis hade de blivit avrättade.
Samtidigt ger rebellerna Khadaffi ett ultimatum. Retirera senast på lördag – annars blir det en sista strid. Och där skyr rebellerna inga medel.
– Vi har en bra uppfattning om var han är. Och vi tvivlar inte på att vi ska fånga honom, sa Ali Tarhouni, minister i övergångsrådet NTC, enligt AP.

"Kan inte vänta längre"

När det tre dagar långa slutfirandet av fastemånaden ramadan är över så kommer rebellerna inte längre att försöka förhandla.
– Från lördag, om det inte finns några indikationer på en fredlig lösning, så kommer vi att avgöra det här militärt. Vi vill inte det, men kan inte vänta längre, sade övergångsrådets ledare Mustafa Abdel Jalil på tisdagen, enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.