Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huthirebellerna hotar med nya attacker mot Saudiarabien

Huthirebellerna har tagit på sig drönarattacken mot Saudiarabien.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu hotar de med nya attacker, skriver AFP.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En oljeanläggning i Saudiarabien.
Foto: ALI HAIDER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump anklagar Iran för att ligga bakom attacken.
Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Saudiarabien kommer behöva betydligt mer tid än väntat för att återuppta oljeproduktionen efter attackerna i landet, uppger källor för Bloomberg.

De utslagna fabrikerna har fått oljepriserna att rusa.

Samtidigt hotar de jemenitiska Huthirebellerna med nya attacker. Men Donald Trump håller fast vid sina anklagelser om att Iran ska ha legat bakom dådet.

Vi får se”, skriver USA:s president på Twitter. 

Det var under lördagen som två av oljebolaget Saudi Aramcos anläggningar attackerades i en drönarattack.

Initialt uppgav bolaget att oljeproduktionen skulle vara återställd efter bara några dagar. Men nu kommer uppgifter om att det kan ta flera veckor eller månader.

– Skadorna på Abqaiqanläggningen är större än vad vi tidigare trott, säger Amrita Sen, chefsanalytiker för oljebranschen på Energy Aspects Ltd, till Bloomberg.

Anläggningen stod för ungefär hälften av Saudiarabiens oljeproduktion och cirka fem procent av den globala produktionen.

Attackerna fick oljepriserna att rusa på måndagen och Saudi Aramco har nu försökt starta upp reservoljefält för att snabbare återgå till den tidigare produktionstakten.

NedryckareCNN:s Nick Paton Walsh rapporterar från Teheran, Iran.

Efter drönarattackerna var de jemenitiska Huthirebellerna snabba med att ta på sig dådet, men trots det lade USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, direkt skulden på Iran.

Iran har förnekat anklagelserna och nu uttalar sig president Hassan Rouhani för första gången.

– Jemeniterna utövar sin lagliga rätt att försvara sig. Attackerna var ett svar på aggressionen mot Jemen, som pågått i flera år, säger Hassan Rouhani, på en presskonferens, enligt Sky News.

Hotar med nya attacker

På måndagen kommer nästa vändning i den alltmer spända konflikten.

Enligt uppgifter till AFP hotar nu de jemenitiska Huthirebellerna med nya attacker mot Saudiarabien. Det, samtidigt som koalitionen uppger att vapnen som användes vid dådet ska ha kommit från Iran.

Redan nu har attackerna mot oljebolagen lett till stora konsekvenser, dels i området, men även på världsmarknaden för olja.

I Sverige höjde de ledande bensinbolagen priset på bensin med 15 öre med anledning av de produktionsenheter som slogs ut i Saudiarabien. 

Oljeattacken – detta har hänt.

– Det är inte bara produktionsenheten i Saudi som slogs ut vid helgens drönarattack, utan också oljeraffinaderiet i Abqaiq. Den anläggningen kan producera upp till 7 miljoner fat per dag eller runt 70 procent av landets oljeexport och är mycket viktig för att få ut olja på marknaden, sa Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea, till Expressen under morgonen.

Donald Trump: ”Vi får se”

På måndagen står det även klart att Donald Trump håller fast vid sina misstankar mot Irans inblandning.

Minns ni när Iran sköt ner en drönare och sa att den befann sig i 'deras luftrum' trots att det faktiskt inte var någonstans i närheten av det. De håll starkt fast vid den historian, fastän de visste att det var en stor lögn. Nu säger de att de inte hade något att göra med attacken mot Saudiarabien. Vi får se,” skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.