Rebellerna förbereder stor offensiv i Tripoli

Publicerad
Uppdaterad
Expressens Kassem Hamadé rapporterar under torsdagen direkt från Tripoli, där han såg hur rebellerna höll på att förbereda sig för en stor offensiv.
- Khadaffis söner tros befinna sig där, säger Kassem Hamadé.
Under natten mot torsdagen hördes sporadiska strider i huvudstaden. Rebeller har tillfångatagit minst tre ur Khadaffis styrkor och avrättat en.
Samtidigt kom många rapporter om stora problem med prickskyttar i området.
Expressens Kassem Hamadé finns på plats i Tripoli och berättar om svårigheterna.
– Prickskyttar är det största problemet här. Tripoli är stort och rebellerna har kontroll över stora områden. Men det finns bostadsområden där individer som är lojala med Khadaffi kan agera på egen hand. Prickskyttar kan finnas överallt.

Många rykten

Det talas också mycket om utländska legosoldater som arbetar för Khadaffi. Ett rykte på gatorna i Tripoli är att tre kvinnliga prickskyttar från Ukraina gripits under natten.
– Problemet är att det inte går att få sådana här uppgifter bekräftade av oberoende källor. Jag har försökt få träffa de här kvinnorna de påstår att de gripit, men det går inte heller.

Söner i området

Kassem Hamadé berättar också om hur rebellerna håller på att förbereda en stor offensiv i Tripoli, mot Abu Slim-distriktet. En offensiv som ska äga rum under torsdagen.
– De förbereder en stor offensiv mot kvarteret Abu Slim, där Khadaffis söner tros befinna sig. Abu Slim är kvarteret som Khadaffis anhängare har kontroll över, än så länge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag