En man tog sig hela vägen in i diktatorns sovrum och stals hans hatt. Foto: Sky News
En man tog sig hela vägen in i diktatorns sovrum – och stals hans hatt. Foto: Sky News

Rebellen tog Khadaffis hatt

Publicerad
Uppdaterad
En tog sig hela vägen in i diktatorns sovrum - och stals hans hatt.
Andra brände i väg i hans golfbil.
Troféerna efter stormningen av Muammar Khadaffis högkvarter visades sedan upp i Sky News direktsändning.
- Jag tänkte, å herregud, jag är i Khadaffis sovrum, sa mannen med hatten till Sky News.
Rebellerna mötte mindre motstånd än väntat när de stormade Khadaffis högkvarter Bab al-Aziziya i Tripoli.
En man tog sig hela vägen in i områdets hjärta – diktatorns sovrum.
Där plockade han på sig en officershatt som Khadaffi brukade ha i officiella sammanhang, en enorm guldkedja som han satte kring halsen, och en guldstatyett.
Efteråt intervjuades han av Sky News Alex Crawford.
– Det här ska jag ge till pappa, för han har lidit mycket på grund av Khadaffi, sa mannen.

I sovrummet

Var fick du hatten ifrån, frågade Alex Crawford.
– Det var inte svårt. Jag gick in i hans rum och tänkte: Å herregud, jag är i Khadaffis sovrum. Å herregud. Sedan hittade jag den här, och jag bara å herre min skapare, sa mannen.

Vill starta ett nytt Libyen

Han fick sedan frågan om vad han vill göra med dem som stridit på Khadaffis sida.
– Jag vill be dem att skaka våra händer och tillsammans starta ett nytt Libyen.
Andra rebeller lyckades lägga beslag på den golfbil Khadaffi brukade använda. I ett av de tv-framträdanden Khadaffi gjorde tidigare i år kunde han ses lämna inspelningen i just den golfbil som nu var i rebellernas händer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag