Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rebecca dog av abortpiller

16-åriga Rebecca Tell Berg förblödde efter en medicinsk abort. Hennes mamma Catharina Tell - här med Rebeccas lillasyster Jasmine - anser att sjukvården bär skulden för det tragiska dödsfallet.
UDDEVALLA. Mamma Catharina Tell och lillasyster Jasmine sörjer Rebecca.
Bara 16 år gammal förblödde hon av abortpiller.
- Rebecca ville inte alls genomgå en medicinsk abort, säger hon.
Rebecca, 16, var gravid i åttonde veckan när hon på gynmottagningen i Uddevalla fick tabletter för att göra en medicinsk abort. Efter de förväntade blödningarna fick hon smärtstillande medel och skickades hem. Tragedin inträffade sex dagar senare, 3 juni förra året. Rebecca bodde hos sin mamma, men den här dagen hade hon sovit över hos pojkvännen Niklas Mattsson, 19. På morgonen var hon väldigt trött, och Niklas försökte övertala henne att uppsöka sjukhuset igen. - Men hon gillade inte läkare. Dessutom hade de ju sagt att tabletterna gjorde att man fick blödningar, säger han. Livlös i duschen Niklas ställde fram frukost till henne. Men den var orörd när han kom hem på eftermiddagen och han hittade henne livlös i duschen. - Först trodde jag att hon hade somnat, så jag gick in och försökte väcka henne. Sedan ringde jag direkt, säger han. "Sjukvårdens fel" Rebeccas mamma Catharina Tell fick dödsbudet när präst och polis ringde på hemma. Hon anser att det är sjukvårdens fel att hennes flicka inte finns mer. - Rebecca ville inte alls genomgå en medicinsk abort. Men doktorn sa till henne att det var mycket bättre med en sådan än att genomgå en skrapning, säger hon. Två dagar innan hon dog berättade Rebecca för sin mamma att hon varit gravid och gjort abort. I ett beslut från socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Göteborg sägs att behandlingen utfördes i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och att metoden var ett fullgott alternativ till kirurgisk abort. Man säger också att övervakningen av patienten har följt praxis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.