16-åriga Rebecca Tell Berg förblödde efter en medicinsk abort. Hennes mamma Catharina Tell - här med Rebeccas lillasyster Jasmine - anser att sjukvården bär skulden för det tragiska dödsfallet.
16-åriga Rebecca Tell Berg förblödde efter en medicinsk abort. Hennes mamma Catharina Tell - här med Rebeccas lillasyster Jasmine - anser att sjukvården bär skulden för det tragiska dödsfallet.

Rebecca dog av abortpiller

Publicerad
Uppdaterad
UDDEVALLA. Mamma Catharina Tell och lillasyster Jasmine sörjer Rebecca.
Bara 16 år gammal förblödde hon av abortpiller.
- Rebecca ville inte alls genomgå en medicinsk abort, säger hon.
Rebecca, 16, var gravid i åttonde veckan när hon på gynmottagningen i Uddevalla fick tabletter för att göra en medicinsk abort. Efter de förväntade blödningarna fick hon smärtstillande medel och skickades hem. Tragedin inträffade sex dagar senare, 3 juni förra året. Rebecca bodde hos sin mamma, men den här dagen hade hon sovit över hos pojkvännen Niklas Mattsson, 19. På morgonen var hon väldigt trött, och Niklas försökte övertala henne att uppsöka sjukhuset igen. - Men hon gillade inte läkare. Dessutom hade de ju sagt att tabletterna gjorde att man fick blödningar, säger han. Livlös i duschen Niklas ställde fram frukost till henne. Men den var orörd när han kom hem på eftermiddagen och han hittade henne livlös i duschen. - Först trodde jag att hon hade somnat, så jag gick in och försökte väcka henne. Sedan ringde jag direkt, säger han. "Sjukvårdens fel" Rebeccas mamma Catharina Tell fick dödsbudet när präst och polis ringde på hemma. Hon anser att det är sjukvårdens fel att hennes flicka inte finns mer. - Rebecca ville inte alls genomgå en medicinsk abort. Men doktorn sa till henne att det var mycket bättre med en sådan än att genomgå en skrapning, säger hon. Två dagar innan hon dog berättade Rebecca för sin mamma att hon varit gravid och gjort abort. I ett beslut från socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Göteborg sägs att behandlingen utfördes i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet och att metoden var ett fullgott alternativ till kirurgisk abort. Man säger också att övervakningen av patienten har följt praxis.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag