Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rebecca, 30, blev sjuk av implantat – vill varna andra

Tusentals kvinnor som gjort bröstimplantat säger sig lida av åkomman ”Breast implant illness”. Det här är BII.
Rebecca Lindberg drabbades av ”Breast Implant Illness” efter att hon opererat in bröstimplantat.
Foto: Privat
Det började klia kraftigt i Rebeccas ögon efter operationen. Symptomet härleder hon själv till ”Breast Implant Illness”, BII.
En bild från tiden innan operationen då Rebecca brottades med kommentarer om sitt utseende och en längtan att leva upp till ideal.
Foto: Privat

Rebecca Lindberg, 30, opererade in implantat i brösten och drabbades av ett omdebatterat symptom – ”Breast implant illness”, BII.

I tre år sökte hon förgäves vård och har på senare tid fått höra att hon får skylla sig själv.

– Hade jag vetat om all smärta, frustration och sorg det orsakat mig hade jag aldrig gjort operationen, säger hon nu.

Redan under skoltiden fick Rebecca Lindberg, 30, höra att hon såg smal och anorektisk ut. De många kommentarerna ledde fram till att hon som 24-åring beslutade sig för att operera in bröstimplantat, vilket tidningen Vlt tidigare rapporterat.

– Jag var platt och ville fylla ut mina kläder. Jag var osäker och ville leva upp till idealet, säger hon.

Operationen beskrevs som ett enkelt rutiningrepp av kliniken i Stockholm. Rebecca kände sig trygg med att det skulle gå bra och ge henne önskat resultat. Hon betalade 37 000 kronor och kom hem med 225 gram implantat i vartdera bröstet.

Strax efteråt fick Rebecca en oförklarlig smärta i höger axel och tre år senare eskalerade det till vad hon nu beskriver som ett smärtsamt helvete, och extremt dåligt bemötande av vården.

Rebecca var nöjd med resultatet av operationen men började snart få oförklarliga hälsoproblem.
Foto: Privat

Fick råd om massage

– Jag hade mycket som hände i livet och kände mig till en början mest trött och stressad. Jag var matt och gick till såväl kurator som psykolog, berättar Rebecca.

När hon sommaren 2018 fick sitt första barn kom ytterligare symtom.

– Jag kunde få enorma kliiga attacker i ögonen. Det kändes som om jag ville klia ut ögonen. Jag gick till vårdcentral med min sambo och fick höra att det var stressen efter födseln som utlöst kliningarna. De hade även teorier om hur jag saknade uppmärksamhet från min sambo och sa att vi borde gå hem och ge varandra massage. 

– Vi gick därifrån skrattandes. Jag köpte ögondroppar på apoteket och tänkte att det skulle släppa.

Ögonen började klia och Rebecca fick utslag i ansiktet.
Foto: Privat

Men i stället vandrade kliandet vidare i Rebeccas kropp. Det började klia utanpå öronen, bröstet, vid tinningarna och på ryggen. Rebecca köpte krämer och misstänkte borrelia.

Efter ytterligare en tid, i maj 2019, gick Rebecca på mammografi för att kolla upp en knöl i ena bröstet. Det visade sig vara en ofarlig cysta. 

– Alla som har gjort mammografi vet att de klämmer väldigt hård på brösten och att det gör ont. Veckorna efter att jag hade varit där var det som om någonting hade utlösts igen. Jag fick mycket svår frossa och smärta i hela kroppen.

Rebecca fick även kliande utslag på kroppen och misstänkte borrelia.
Foto: Privat

Skickades till remautolog

Rebecca sökte sig till sin vårdcentral och fick tid hos en reumatolog.

– Reumatologen gjorde det jag upplevde som en grundlig undersökning och kom fram till att allt såg bra ut. Jag grät och kände mig misstrodd. Ett cancerbesked hade känts bättre vid det laget, efter så lång tid av värk och oro.

Rekommendationen blev sömntabletter, antidepressiva och yogaövningar. Rebecca började tvivla på sig själv och googlade symtom vid hypokondri. 

– En sköterska sa rakt ut att många inom vården nog ansåg att jag skulle skylla mig själv eftersom jag hade opererat brösten och nu hade komplikationer.

Vändningen kom när hennes bästa vän tipsade om att kolla upp symptomen för ”Breast implant illness”, BII.

– Hon hade läst om det och tyckte det stämde in på allt jag upplevt och berättat om de senaste åren. Jag kontaktade vården på nytt för att berätta om diagnosen som jag var säker på skulle göra att allt föll på plats.

DET HÄR ÄR ”BREAST IMPLANT ILLNESS”

”Breast implant illness”, BII, är ingen officiell sjukdom, men tusentals kvinnor menar att de drabbats av det efter att ha gjort bröstoperationer där de lagt in implantat.


Symtomen för BII är bland annat kronisk smärta, trötthet, nedstämdhet, huvudvärk, sömnproblem, hjärndimma och ljuskänslighet.


I bland annat Facebook-grupper och under hashtaggen #breastimplantillness delar kvinnor med sig av sina berättelser och därav kommit fram till symtomen.


Källa: breastimplantillness.com 

Hänvisade till kirurgen

Men i stället fick hon nobben.

Läkaren som Rebecca hade vänt sig till hänvisade till den kirurg som utfört den ursprungliga operationen på skönhetskliniken. Där erbjöd läkaren sig att operera ut implantaten – mot en ny kostnad på 40 000 kronor.

Samtidigt hade Rebecca gått med i en stödgrupp för BII-drabbade på Facebook där flera vittnade om liknande respons. 

I stället gick Rebecca på rekommendationer från medlemmar i stödgruppen och fick en tid på en annan skönhetsklinik i Stockholm.

– Då mina implantat satt bakom bröstmuskeln och dessutom var inkapslade var det en stor operation. När man går in där skrapar man på både revbenen och musklerna. Jag ville verkligen hitta någon jag kände mig trygg med att kunna utföra den hos.

Vänster och höger implantat plockades ut tillsammans med den kapsel som kroppen bildat runtom dem.

I mitten på november plockades de två implantaten ut och veckorna efter beskriver Rebecca som en helomvändning.

– Värken som jag haft i axeln i sex år släppte. Smärtan i rygg, skuldror, nacke, nyckelben och bröst försvann. Jag kunde andas bättre och sova på sidan för första gången på flera år.

– Jag läker fortfarande och har dåliga dagar, men överlag har mycket blivit bättre sedan implantaten plockades ut. 

Rebecca efter operationen där implantaten plockades ut.
Foto: Privat

Vill uppmärksamma och varna andra

Och här kommer nu sensmoralen i historien, enligt Rebecca. 

Hon upplever att svensk sjukvård har allt för dålig koll på Breast implant illness. Om någon på den långa vägen inom vården hade känt till symtomen så hade rådet att plocka ut implantaten kunnat komma mycket tidigare. 

– Min historia är bara ett sandkorn i en öken. Det är så många kvinnor över hela världen som lider av hemska symptom och inte vet vad det kan bero på. Därför är det viktigt för mig att prata öppet om det, trots att det är ett känsligt ämne.

– Alla som drabbas bör anmäla det till Läkemedelsverket så att man kan börja ta tag i problemet och börja föra statistik. Vi drabbade får inte skämmas eller låta oss bli nedtryckta.


LÄS MER:
Natalie, 26: ”Dog nästan av mina opererade bröst”


LÄS MER:
Youtubern Amandas skräck efter ingreppet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.