Reality Leigh Winner anklagas för att att ha läckt säkerhetsklassad information från USA:s underrättelsetjänst NSA till nyhetssajten The Intercept. Foto: REUTERSReality Leigh Winner anklagas för att att ha läckt säkerhetsklassad information från USA:s underrättelsetjänst NSA till nyhetssajten The Intercept. Foto: REUTERS
Reality Leigh Winner anklagas för att att ha läckt säkerhetsklassad information från USA:s underrättelsetjänst NSA till nyhetssajten The Intercept.  Foto: REUTERS
Tjänstemän vid den amerikanska underrättelsetjänsten bekräftar att det rör sig om ett äkta NSA-dokument. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TTTjänstemän vid den amerikanska underrättelsetjänsten bekräftar att det rör sig om ett äkta NSA-dokument. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT
Tjänstemän vid den amerikanska underrättelsetjänsten bekräftar att det rör sig om ett äkta NSA-dokument. Foto: PATRICK SEMANSKY / AP/ TT

Reality, 25, misstänks ha läckt NSA-rapport

Publicerad

En kvinnlig anställd på ett stort amerikanskt säkerhetsföretag anklagas för att att ha läckt säkerhetsklassad information från amerikanska underrättelsetjänsten NSA till en nyhetssajt.

Reality Leigh Winner, 25, har erkänt att hon medvetet läckt dokumentet och riskerar nu upp till tio års fängelse.

– Att offentliggöra hemligstämplat material är ett hot mot vårt lands säkerhet och underminerar förtroendet för den amerikanska regeringen, säger USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein till CNN. 

Det var under måndagen som det amerikanska justitiedepartementet meddelade att formella anklagelser riktas mot Reality Leigh Winner. 25-åringen är anställd vid det amerikanska säkerhetsföretaget Pluribus International Corporation och har haft tillgång till  högt säkerhetsklassad information – information som nu misstänks ha läckt till nyhetssajten The Intercept. Enligt källor till CNN så ska de läckta uppgifterna, ett dokument från USA:s säkerhetstjänst NSA, ha legat till grund för en artikel som publicerades på sajten under måndagen.

Det ska röra sig om uppgifter om en cyberattack genomförd av den ryska militärens underrättelsetjänst bara dagar innan det amerikanska valet 2016. Attacken ska ha riktats mot ett företag som tillverkar mjukvara som används vid rösträkning under val. Det är dock oklart om cyberattacken påverkade röstningen.

Reality Leigh Winner erkänner att hon läckt informationen

Tjänstemän vid den amerikanska underrättelsetjänsten bekräftar att det rör sig om ett äkta NSA-dokument.

När Reality Leigh Winner konfronterades med anklagelserna så erkände hon att hon läckt informationen. Hon greps i sitt hem den 3 juni. Den utredningen som nu pågår har visat att 25-åringen var en av sex personer som skrev ut det aktuella dokumentet men den enda som senare hade mejlkontakt med nyhetssajten The Intercept.

The Intercepts kommunikationschef, Vivian Siu, hävdar dock att dokumentet skickades till dem anonymt.

– Som vi skrev i artikeln, så skickades NSA-dokumentet till oss anonymt. The Intercept har ingen information om vem källan är, säger Vivian Siu enligt CNN. 

Rosenstein: "Ett hot mot vårt lands säkerhet"

Reality Leigh Winner riskerar nu att dömas till upp emot tio års fängelse om hon fälls. Ett längre förhör kommer att hållas med henne under torsdagen. Domaren kommer då att besluta om 25-åringen ska släppas mot borgen eller stanna kvar i häktet.

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein kallar Reality Leigh Winners agerande för "ett hot mot vårt lands säkerhet"Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

–  Att offentliggöra hemligstämplat material är ett hot mot vårt lands säkerhet och underminerar förtroendet för den amerikanska regeringen, säger USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein till CNN.  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag