Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Kan användas i en kris för att sno makt”

Regeringen vill att den nya lagen, som ger den ökade maktbefogenheter, införs omedelbart och ska gälla i tre månader.
Jenny Madestam.Foto: Jessica Gow/TT
Carl Bildt.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Regeringen vill kunna fatta snabba beslut i coronapandemin – utan att behöva vända sig till riksdagen. Här ger experterna sin bild av förslaget.

– Min spontana reaktion är att man måste vara väldigt vaksam när det gäller sådana här saker, säger Anders Sundell, doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Anders Sundell

Doktor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Vi ser det här i massa länder. Det kan användas i en kris för att sno åt sig makt och hotar demokratin i olika länder. Nu säger jag inte att det är vad som pågår här i Sverige, men det är viktigt att det finns en tidsbegränsning. Jag tycker att det är bra att oppositionen är på det här, det är ingenting som ska klubbas igenom utan debatt.

Anders Sundell.Foto: NORA LOREK

Jenny Madestam

Docent i statsvetenskap och medarbetare i Expressen.

– Det är ett unikt tilltag. Vi har en tydlig uppdelning mellan riksdag och regering. Riksdagen kan man säga är hjärtat i den svenska demokratin och varifrån regeringen måste hämta sitt mandat. Men det här är en svår och frågan är om det här är rätt att göra det på ett väldigt förhastat vis också.

Jenny Madestam.Foto: Jessica Gow/TT

Ulf Bjereld

Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Det är alltid en avvägning. Å ena sidan att regeringen ska kunna agera snabbt i en krissituation, å andra sidan den demokratiska förhandlingen. Förslag om ökad befogenhet i krissituationer bör verkligen diskuteras öppet i en debatt så det finns en bred parlamentarisk förankring att ge regeringen den möjligheten.

Ulf Bjereld.Foto: ADAM IHSE/TT

Lars Ohly

Tidigare partiledare för Vänsterpartiet.

– Vi ser i många länder hur regeringar i många länder försöker använda en allvarlig situation till att skaffa sig maktbefogenheter. Jag tror inte alls att vi är på väg åt diktaturhållet men däremot tycker jag att man ska vara varsam med alla inskränkningar av parlamentarismen, och det här är åt fel håll. Jag tycker faktiskt att Moderaterna har ett bra förslag där också. Regeringen ska kunna besluta om en förordning som kan börja gälla omgående, men det ska så snabbt det bara går ställas under riksdagens beslut. Om riksdagen säger nej upphävs den i samma ögonblick som riksdagen fattar det beslutet.

Lars Ohly.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Olof Johansson

Partiledare för Centerpartiet 1987–1998.

– Jag tycker att det här med folkförankring är viktigt. Man måste få folk i allmänhet att förstå vad det är som måste göras och vad som kan göras och se till att det blir gjort. Om man missar något av det har man förlorat en del av demokratins kärna.

Olof Johansson.Foto: SVEN LINDWALL

Carl Bildt

Tidigare statsminister och utrikesminister.

”Om landet är i krig har riksdagen fortfarande kvar sin roll och förmåga att fatta snabba beslut, även om dess storlek begränsas till de 50 ledamöter som ingår i dess krisdelegation”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Carl Bildt.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Viktor Barth-Kron om regeringens planer

Viktor Barth-Kron om regeringens planer: ”Det kan drabba enskilda hårt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.