Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt vi vet om nya munskyddsregeln

Infektionsläkare Björn Olsen kritisk till regeringens agerande: ”Kommer för sent”.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man med munskydd i Londons tunnelbana.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stockholms tunnelbana.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Sverige har varit i princip ensamma i världen om att inte rekommendera munskydd.

Nu ska Folkhälsomyndigheten uppdatera sina riktlinjer – och den plötsliga vändningen har fått många att reagera.

Här är allt vi vet om de nya råden för munskydd.

Först 7 januari, efter jul- och nyårshelgerna, kommer Folkhälsomyndigheten avisera en nationell strategi med riktlinjer om användning av munskydd. Primärt ska rekommendationen gälla arbetspendlare i kollektivtrafiken på vardagar, vid tidpunkter där det är svårt att hålla avstånd.

– Vi återkommer med detaljerna inom kort, men det är viktiga är att alla vet var detta kommer gälla, nämligen i kollektivtrafiken över hela landet och vilka klockslag som kommer omfattas, och hur det ska genomföras. Vi kommer därför också publicera en vägledning för hur och vilka munskydd som bör användas, säger generaldirektör Johan Carlson under presskonferensen på fredagen.

Rekommendationerna kommer att gälla lika över hela landet. Johan Carlson uppger även att den som saknar munskydd ska kunna tilldelas ett inför pendlingen.

– I våra riktlinjer kommer också ingå att trafikföretagen ska ha ett lager av munskydd som kan delas ut gratis till resenärer som har glömt.

Folkhälsomyndigheten svänger om munskydd

Många har ifrågasatt varför munskydd inte har rekommenderats tidigare i Sverige, trots uppmaningar från exempelvis Världshälsoorganisationen WHO och Kungliga Vetenskapsakademien. 

Folkhälsomyndigheten har försvarat sig med att det saknas vetenskapligt stöd, att många bär dem på fel sätt samt att munskydd riskerar att ge en falsk trygghet.

– Grundprincipen är att man ska vara hemma då man är sjuk, och att man ska hålla social distans. Att rekommendera munskydd kan gå emot detta, har statsepidemiolog Anders Tegnell sagt.

– Det finns teoretiska möjligheter att de gör mer skada än nytta.

Efter det nya beskedet fick Johan Carlson därför flera frågor om myndighetens förändrade inställning. Generaldirektören tycker dock själv inte att det är en vändning.

– Vi har inte varit emot det. Den stora frågan har varit att hålla distansen. Munskyddsanvändning har inte fått stor effekt. Här försöker vi identifiera små sektorer där man försökt allt man kan. Just i den här situationen kan det ha positiv effekt. Som allmänt medel har det inte någon effekt, vad vi ser i Europa.

Experten: Inte tillräckligt tydligt

Virologiprofessorn Fredrik Elgh har länge efterlyst skarpare restriktioner mot smittspridningen.

– Jag är jätteglad att det kommer ytterligare åtgärder nu, men jag upplever att det inte är tillräckligt mycket och inte tillräckligt tydligt, säger han.

– Jag hade gärna sett att man, som i 170 andra länder runt jordklotet, hade beslutat sig om en allmän användning av munskydd, för bäst effekt av dem får man om man använder dem generellt.

Den nya rekommendationen har även fått många att reagera i sociala medier. Centerledaren Annie Lööf, som tidigare i december tog ställning för en rekommendation om munskydd, kommenterar beskedet på Twitter: 

”Bra med rekommendation om munskydd, men borde rekommenderas bredare.”

”Tragiskt att det har motarbetats”

Tomas Tobé, EU-parlamentariker för Moderaterna, anser att frågan har motarbetats.

”Äntligen så erkänner Sverige att munskydd i kollektivtrafik kan minska smittspridning. Tragiskt att det har motarbetats så länge från en svag regering i händerna på en myndighet som vägrar erkänna fel”, skriver Tobé på Twitter.

Sverigedemokraterna i Stockholm vill att man går ännu längre, och ställer krav på munskydd i kollektivtrafiken.

– En stor del av Europas länder har haft krav på munskydd i kollektivtrafiken sedan sommaren. SD föreslog munskyddskrav redan under augusti, trots detta har Kristoffer Tamsons (M), ansvarig för SL, varken infört krav eller en officiell rekommendation, säger Gabriel Kroon (SD), gruppledare i Region Stockholm, i ett uttalande.

Det stämmer dock inte helt. Tamsons rekommenderade munskydd i kollektivtrafiken i somras. Tamsons är å sin sida kritisk mot regeringen och Folkhälsomyndigheten:

– Detta är en välkommen helomvändning. För mig har munskydd i exempelvis rusningstrafik varit en självklarhet sedan länge. Jag väckte också frågetecken om Sveriges hållning i frågan redan i somras, säger Tamson i ett uttalande.
Munskydd, maxantal i butiker och max fyra i sällskap i restaurang.

Viktor Barth-Kron: ”Regeringen börjar få panik”

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade flera skärpningar av coronareglerna på fredagseftermiddagen. Viktor Barth-Kron analyserar.

”Svårt att nå längre med andra åtgärder”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.