Andreas läste först upp sitt brev i Nyhetsmorgon - därefter gör han nu film av reaktionernaAndreas läste först upp sitt brev i Nyhetsmorgon - därefter gör han nu film av reaktionerna
Andreas läste först upp sitt brev i Nyhetsmorgon - därefter gör han nu film av reaktionerna

Andreas brev till sitt 10-åriga mobbade jag: "Om jag hade vetat"

Publicerad

"Kära tioåriga Andreas, du ska strax börja mellanstadiet. Du är livrädd, för du vet att du kommer bli slagen."

Så inleder Andreas Jonsson ett brev till sitt tioåriga jag – och har nu gjort en film om mobbning.

– Om 60 000 barn går till skolan med en klump i magen räcker det inte att visa statistik, säger han i Nyhetsmorgon.

Varje år drabbas 60 000 barn drabbas av mobbning, enligt Friends.

Andreas Jonsson vill inte att en enda ska känna sig ensam.

Förra året läste han upp ett brev till sitt tioårige jag i Nyhetsmorgon. Han berättade hur han blev mobbad genom hela uppväxten och hur han tog sig vidare i livet.

"Kära tioåriga Andreas, du ska strax börja mellanstadiet. Du är livrädd, för du vet att du kommer bli slagen", läser han ur brevet – som fick tiotusentals att dela med sig av sina egna erfarenheter av mobbning.

Nu har han gjort en film, "Livet blir bättre", baserat på reaktionerna han har fått.

– Ett viktigt redskap är att man som vuxna vågar prata om att det har varit tufft så man som barn inte behöver skämmas när man mår dåligt när man blir utsatt för någonting. Om man tror att man är ensam om det vågar man inte gå till en vuxen och berätta att man är annorlunda, säger han i Nyhetsmorgon.

Viljan – ingen ska känna sig ensam

Andreas Jonsson var själv en av de som inte vågade berätta att han blev mobbad. I Nyhetsmorgon berättar han att han hade behövt förstå att han inte var ensam för att våga sträcka ut en hand.

– Om jag hade vetat att det var en enda som levde i ungefär samma situation som jag hade det blivit så mycket enklare. Det är därför jag jobbar med det jag gör, jag försöker förmedla budskapet: Du är inte ensam, säger han.

LÄS OCKSÅ: Andreas inlägg om mobbning prisas

"Då måste vi göra något konkret"

Andreas möter såväl tårar som armar i kors när han åker runt till skolor och föreläser, berättar han. Barn och ungdomar, mer eller mindre mottagliga, hör av sig till honom regelbundet.

"Din story kunde lika gärna vara min."

"Vad skönt, nu är jag inte ensam."

"Vem kan jag prata med?"

Han hänvisar alltid till lokala samtalskontakter som kuratorer och uppmanar andra att följa hans exempel. Men först och främst vill han nå ut med budskapet att unga och barn som mobbas inte är ensamma.

– Om 60 000 barn går till skolan med en klump i magen räcker det inte att visa statistik. Då måste vi göra något konkret.

Här kan du se Andreas film:

https://www.facebook.com/andreasjonsson.nu/videos/1436397879787168/
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag