Reade: Han tryckte in sitt finger i mig

Mycket talar för att Biden blir demokraternas presidentkandidat.
Joe Biden.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Tara Reade har anklagat Joe Biden för sexuella övergrepp.
Foto: Privat

Pressen ökar på Joe Biden att säga något.

Nej, det handlar inte om coronaviruset.

Det handlar om Tara Reade.

Kvinnan som anklagar honom för sexuellt övergrepp.

Joe Biden har haft en komplicerad tid på sistone. Det är nu klart att han blir demokraternas presidentkandidat, men på grund av coronakrisen så tvingas han hålla en låg profil och sitta hemma i delstaten Delaware.

Därifrån försöker han nå väljarna digitalt i stället. Som i tisdags när han livestreamade tillsammans med Hillary Clinton och talade om bland annat coronaviruset och våld mot kvinnor.

– Våld mot kvinnor är ett enormt problem, speciellt nu, sa Biden bland annat.

Tara Reade anklagar Joe Biden för övergrepp

Men fortfarande inte ett ord om Tara Reade, 56 år. Det har gått över en månad nu sedan hon i en intervju trappade upp sina anklagelser mot den förre senatorn.

Tara Reade var en av åtta kvinnor som redan för ett år sedan anklagade Biden för att vara för fysiskt närgången. Den gången sa Biden att hans gester kan ha missuppfattats och att han i framtiden skulle vara mer respektfull.

Men Reade har nu en betydligt värre historia att berätta än det hon pratade om i fjol. Hon arbetade som assistent åt dåvarande senatorn Joe Biden 1992 och 1993.

Kommenterade uppgifterna i MSNBC
Tara Reade har berättat bland annat för New York Times om hur Joe Biden förgrep sig på henne 1993. Bidens valkampanj förnekar. Själv har han inte kommenterat.
Foto: MAX WHITTAKER / NYT TT NYHETSBYRÅN

En gång under våren 1993 skulle hon överlämna en sportväska till Biden. De var ensamma och plötsligt knuffade han upp henne mot en vägg, påstår hon i flera intervjuer.

– Det hände så snabbt. Han pratar med mig och hans händer är överallt och allt sker så snabbt. Han kysste mig och sa, väldigt tyst: ”Vill du gå någon annanstans?”, berättar hon exempelvis för New York Times.

”Jag hörde att du gillade mig”

Hon hävdar att Biden förde sin hand under hennes kjol och stoppade in ett finger i hennes vagina. Men hon slet sig loss.

– Han tittade på mig nästan förvånad och chockad. Han sa: ”Come on, man, jag hörde att du gillade mig.”

Kate Bedingfield är vice kampanjmanager för Joe Biden och säger i ett uttalande att det är viktigt att kvinnor blir hörda och blir hörda med respekt. Men att...

– Vad som är tydligt med denna anklagelse är att den inte är sann. Detta hände absolut inte.

Så det är hans ord mot hennes. Som i så många andra fall. Tara Reade gjorde sin första intervju i en podcast och fick uppmärksamhet främst i konservativa medier. De stora amerikanska mediebolagen gav det till en början ingen större publicitet.

Tara Reade säger att hon gjorde en anmälan till sin chef, Marianne Baker, redan 1993, men Baker nekar till detta. Även andra medarbetare för Joe Biden säger att de aldrig hört talas om historien.

Nya vittnen om historien

Men den senaste tiden har ett par vittnen dykt upp som anses ge Reade mer trovärdighet. Lynda LaCasse bodde granne med Reade på 1990-talet och säger till Business Insider att Reade någon gång 1995/1996 berättat historien för henne.

– Jag minns att hon sa att hon arbetade för en person som hon verkligen såg upp till. Och att han tvingade upp henne mot en vägg. Och att han förde upp sin hand under hennes kjol och stoppade in ett finger i henne.

Tara Reade har tidigare också sagt att hon berättade allt för sin mamma och att mamman - som nu är avliden - en gång ringde till CNN:s Larry King. The Intercept publicerade i förra veckan ett videoklipp där en kvinna - som Reade identifierat som sin mamma - ringer King och säger:

– Min dotter har precis lämnat Washington, efter att ha arbetat för en senator. Hon fick inget gehör för sina problem. Det enda hon kunde ha gjort var att gå till pressen, men hon valde att inte göra det, av respekt för senatorn.

Både Reade och LaCasse är för övrigt demokrater. Reade stödde Bernie Sanders, La Casse ska rösta på Biden.

”Tara Reade förtjänar att bli hörd”

Ruth Marcus på Washington Post skrev en bok om HD-domaren Brett Kavanaugh och de anklagelser som Christine Blasey Ford riktade mot honom. Ett annat fall av gamla anklagelser som plötsligt kom fram.

Christin Blasey Ford anklagade domare Brett Kavanugh för övergrepp.
Foto: WIN MCNAMEE / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det blev kongressförhör 2018 i frågan, men Kavanugh godkändes till slut av senaten som ny HD-domare.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Marcus tror på Blasey Ford men var till en början mer skeptisk mot Reade. Hon skriver nu efter de senaste uppgifterna att Biden personligen måste kommentera anklagelserna.

Det gör också Washington Post i en ledarartikel denna vecka: ”Tara Reade förtjänar att bli hörd, och väljarna förtjänar att få höra henne. De förtjänar att för höra från Joe Biden också.”

New York Times skriver i en artikel att en grupp kvinnorättsaktivister också försöker förmå Biden att ta bladet från mun. En majoritet av de demokratiska väljarna i primärvalen är kvinnor.

Det är heller inte så svårt att hitta citat av Joe Biden om just kvinnor som gör den här typen av anklagelser. Som detta:

– När en kvinna kommer fram offentligt i det nationella strålkastarljuset, så måste man utgå från antagandet att åtminstone en del av det hon påstår är på riktigt.

Den gången talade han om Christine Blasey Ford och hennes anklagelser från 1980-talet mot Brett Kavanaugh. Gäller detsamma för Tara Reade?

SE MER:

”Trump säger att ingen kunde se detta komma stämmer inte”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.