Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Razzia avslöjade Hells Angels gängkonto i Handelsbanken

GRYNINGSRÄD. I februari i år slog polisen i utpressningsärendet till mot flera adresser - bland annat här i Hells Angels Stockholms lokaler i Bromma.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Ett gängkonto i Handelsbanken avslöjades när polisen slog till mot Hells Angels.

Beslagtagna utdrag från kontot visar mc-gängets resor, medlemsavgifter – och misstänkta utpressningspengar.

Två HA-män - 37 och 43 år - ställs nu inför rätta efter en misstänkt miljonutpressning. 

Polisen slog till på flera adresser kopplade till Hells Angels Stockholm i en gryningsräd den 21 februari i år.

Bakgrunden var en kraftsamling mot misstänkta ekobrott, enligt ett polis-pm:

”I ärendet påbörjades hemlig telefonavlyssning samt andra utredningsaktiviteter. I avlyssningsmaterialet men även i olika mobiltömningar har det framträtt en bild av att en typ av utlåningsverksamhet kan misstänkas drivas i Hells Angels-miljön.”

Två män - en 43-årig medlem i Hells Angels och en 37-årig HA-supporter - ställs under onsdagen inför rätta åtalade för grov utpressning och försök till grov utpressning.

Sålde sin lägenhet

Männen ska ha tvingat till sig närmare 1,1 miljoner kronor från en man i 35-årsåldern i södra Stockholm.

Han ska bland annat ha tvingats att sälja sin lägenhet och föra över hela vinsten till HA-männen. I förhör berättar han om hur 43-åringen tryckte en revolver mot hans huvud i en bil:

– Och då säger han att om du vill så kan jag dra ut dig i skogen nu och skjuta dig. 

RAZZIAFYND. Pistol, av typ startpistol, som beslagtogs vid razzia hos Hells Angels i februari tillsammans med bland annat datorer och mobiltelefoner. Foto: Polisen

Bland annat betalade han direkt från sitt Handelsbanken-konto ut 150 000 kronor till ett annat konto i Handelsbanken kallat ”Stiftelsen för social omsorg om mc-bröder”.

Det har i polisutredningen visat sig vara Hells Angels Stockholms gängkonto. Ett företagskonto med tillhörande ”business card”. Utdrag visar medlemmarnas löpande inbetalningar av hyror, resor, presentköp och i några fall ”betalning av mc”. De 150 000 kronorna från brottsoffret står noterade som ”skuld”. 

HOTET. Hotfullt sms från den 43-årige HA-medlemmens telefon till brottsoffret.Foto: Polisen

Åklagaren Rasmus Öman:

– De här två personerna har krävt målsäganden på mycket pengar, över en miljon sammanlagt. Deras kopplingar till Hells Angels har, menar jag, varit en bidragande orsak till brottet och att målsäganden betalat ut de här pengarna. 

 

LÄS MER: Hells Angels lämnade över 335 000 kronor – i en påse 

 

Vill inte kommentera

De två HA-männen har varit fåordiga i förhör men 43-åringens advokat Slobodan Jovicic och 37-åringens advokat Jonas Granfelt säger att klienterna förnekar brott, men hänvisar i övrigt till rättegången.

Johan Wallqvist, presschef på Handelsbanken, vill inte kommentera HA-kontot:

”Generellt är det så att vi är förhindrade att uttala oss om vem eller vilka som har konto i banken eller inte på grund av lagstadgad banksekretess”.

 

LÄS MER: Kartläggning – MC-gängens nästen i Västsverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.