Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rausings ord efter hustrun Evas död

Familjefoto på Hans och Eva Rausing. Foto: FAMILY HANDOUT / AP FAMILY VIA PA
Eva Rausing hittades död i parets bostad vid Cadogan Square i London 2012. Foto: PATRIK LUNDIN

LONDON. I den nya boken "Mayhem: A Memoir", skriven av Hans K Rausings syster Sigrid, framkommer nya uppgifter om tiden efter Eva Rausings död. 

I samband med polisutredningen gjorde Hans K Rausing ett uttalande till rätten via sin advokatfirma, där han berättar att han varken visste när Eva Rausing dött eller hur länge kroppen legat i parets sovrum.   

"Jag förstod att hon var död, men jag kunde inte förmå mig att berätta för hennes föräldrar eller våra barn", ska Hans K Rausing ha sagt. 

Boken av Sigrid Rausing har redan väckt stor uppmärksamhet, trots att den inte når handeln förrän den sjunde september i år. I boken behandlar hon bland annat detaljer kring brodern Hans och hans fru Evas långtgående drogmissbruk och hur det påverkade hela familjen Rausing. 

Sigrid Rausing släpper en ny bok om Eva Rausings dödsfall. Foto: PRIVAT / OKÄND

När Eva Rausings kropp hittades i parets stora lägenhet i den exklusiva stadsdelen Chelsea i London hade hon varit död i flera månader. 

 

LÄS MER: Sigrid Rausings vädjande brev till Eva: "Du är mycket sjuk" 

 

Det makabra fyndet gjorde efter att hennes man, Hans K Rausing, stoppats av trafikpolis för vårdslöst körande. I bilen hittade polisen ett antal tunga droger, däribland heroin och cannabis, och en "varm crackpipa" skriver Sigrid Rausing. 

Eva Rausings kropp hittades i parets stora lägenhet i den exklusiva stadsdelen Chelsea i London. Foto: PATRIK LUNDIN

Gömde kroppen under presenning 

Det man påträffade i bilen gjorde att polisen tog sig hem till Hans och Eva Rausings lägenhet. 

När poliserna tagit hissen upp till andra våningen kände de "en lukt av förruttnelse", skriver Sigrid Rausing i "Mayhem: A Memoir". 

 

LÄS MER: Ny bok om Rausing vållar bitter familjefejd 

 

På sängen i sovrummet låg ett antal TV-apparater, högar med kläder, filtar och täcken. Under det upptäckte poliserna en presenning och någon form av pulver, förmodligen för att dölja lukten. Först efter att de lyft undan samtliga lager av skräp såg de Eva Rausings kropp.  

I boken berättar Sigrid Rausing hur hennes bror gömt Evas kropp för att inte behöva konfronteras med hennes död. Foto: STELLA PICTURES

Var där när hon dog

Enligt sitt uttalande till rätten ska Hans K Rausing ha befunnit sig i närheten av sovrummet när han hör hur Eva föll av sängen. Hans ska då ha försökt få kontakt med henne på flera sätt, men när han förstod att hon hade slutat andas ska han ha insett att hon var död. 

I boken berättar Sigrid Rausing hur hennes bror då har gömt undan kroppen och täckt över den i ett försök att inte behöva konfronteras med Evas död. Senare kommer Hans K Rausing att dömas till villkorlig dom för brott mot griftefriden, eftersom han inte larmade polis om dödsfallet. 

"Jag försökte fortsätta som att ingenting hade hänt. Jag klarade inte av att berätta något för hennes föräldrar eller våra barn" säger Hans K Rausing i sitt uttalande till rätten. 

Enligt Sigrid Rausing tog hennes bror mycket morfin efter Evas död. Foto: ALAN DAVIDSON / AP

Sigrid Rausing skriver i boken att hon i samband med Evas bortgång fick höra att hennes bror tog så mycket morfin varje dag "att det hade kunnat döda en mindre häst." Den första korta tiden efter dödsfallet tillbringade Hans Rausing i en poliscell, men blev snart flyttad till sjukhus för övervakad avtändning. 

Vid tidpunkten för Eva Rausings bortgång hade hon bara en kort tid innan avbrutit en vistelse på ett rehabiliteringscenter i Malibu. Enligt Sigrid Rausings bok verkar det som att hon fått lämna kliniken eftersom hon hade med sig droger in, något som även hävdas av Hans K Rausings advokatbyrå. 

 

LÄS MER: Rausing avslöjad som kungahusets mystiske miljondonator 

 

Sågs inte på flera år

Sigrid Rausing och hennes man Eric tog hand om Hans och Evas barn efter ett domstolsbeslut 2007. Socialtjänsten och rättsväsendet gjorde bedömningen att barnen inte kunde få en tillräckligt trygg uppväxtmiljö på grund av Hans och Evas drogmissbruk. 

I boken berättar Sigrid om när Hans kom och hälsade på henne och barnen på deras lantställe. Efter att ha tagit droger under dagen kör han, trots Sigrids protester, därifrån. När Sigrid träffar sin bror igen har det gått flera år. 

I "Mayhem: A Memoir" berättar Sigrid att hennes bror nu är på väg tillbaka och sakta men säkert återupptar relationen med sina barn och sin familj. Foto: KGC-42 / STELLA PICTURES 85473-1

Det är i början av 2014, nästan två år efter Evas död, när Sigrid äter lunch tillsammans med Hans och deras mamma. De ses allihopa hemma hos Hans, i en lägenhet som han hyr, och tas först emot att tjänstepersonal. Sigrid Rausing beskriver i boken hur Hans "händer skakar" och att han är väldigt blek med en begynnande skäggstubb. Hon skriver om lunchen som artig men nervös. 

I "Mayhem: A Memoir" berättar Sigrid att hennes bror nu är på väg tillbaka och sakta men säkert återupptar relationen med sina barn och sin familj.

Expressen har sökt Hans Kristian Rausing. 

Hans Kristian Rausing

Hans föddes 1963 i Lund, sonson till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing. Han har två systrar, Lisbet och Sigrid, och fyra barn. 

Hans K Rausing avstod en karriär inom Tetra Pak och sålde sina andelar till sin farbror Gad Rausing. Han har länge varit engagerad i välgörenhet och har tillsammans med syn nya hustru Julia Delves Broughton startat "The Julia and Hans Rausing Trust".  

Enligt tidningen Sunday Times är Hans K Rausing och hans barn den fjärde rikaste familjen i Storbritannien.