Tetra Pak-miljardären Hans Kristian Rausing dömdes i augusti förra året till villkorlig dom för brott mot griftefriden, i samband med att hans hustru Eva Rausing hittats död i parets bostad.
I samband med utredningen av dödsfallet hittades uppgifter i hennes dator, där hon påstod att hon fått veta av sin man vem som mördade statsminister Olof Palme.
Brittisk polis lämnade över uppgifterna till Rikskriminalens Palmegrupp i Stockholm, som sedan dess har väntat på att få tala med Hans Kristian Rausing.
Låter sig inte förhöras
Men enligt vad Expressen erfar har svensk polis nu fått besked att den svenske miljardären inte tänker låta sig förhöras.
Hans Melander, som ansvarat för Palmegruppens kontakter med brittiska myndigheter, säger till Expressen:
- Vi håller på och för en dialog och försöker komma fram till en bra lösning. Men exakt hur den kommer att se ut och vad vi kommer att stödja oss på, det kan jag inte svara på just nu, säger han.
Är det angeläget att få tala med honom menar du?
- Det tycker jag att det är.
Hans Kristian Rausing har efter att uppgifterna om hans eventuella kunskaper om Palmemordet blev kända dementerat påståendena för författaren Gunnar Wall.
I ett sms till Wall, som Expressen fick ta del av förra året, stod det:
"Jag hoppas att du inser att Evas uppfattning att jag hade hemlighållen information om P. är helt osann. Jag fruktar att min älskade hustrus namn kommer att dras i smutsen av den här historien. Eva var en fantastisk kvinna som fick lida av stora orättvisor, men denna konspirationsteori har ingen verklighetsgrund".
Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Hans Kristian Rausings brittiska advokat Alexander Cameron och representanter för det team av jurister som representerat Rausing, men de har inte velat kommentera klientens inställning.
"Han ville bara ha en paus"
Sedan den svenske miljardären dömdes förra sommaren har han vårdats på drogkliniken Capio Nightingale Hospital i centrala London.
23 januari bötfälldes han i en domstol i London för att ha brutit mot den villkorliga domen och fick betala omkring 2 500 kronor för förseelsen. Han hade då lämnat sjukhuset utan tillstånd för att ta in på ett femstjärnigt lyxhotell i London. Polis sökte efter den svenske miljardären under två dagar, innan han själv kom tillbaka till kliniken.
En källa förklarade för tidningen The Sunday Times:
- Han ville bara ha en paus från sjukhuset. Om han gick emot villkoren? Ja, det gjorde han. Men han åkte till ett väldigt respektabelt hotell. Det var ingen knarkarkvart, utan ett väldigt fint hotell.
"Vill inte ha kontakt"
En person som stått paret Rausing nära uppger för Expressen att Hans Kristian Rausing efter domen har valt att isolera sig från vänner och de flesta anhöriga.
- Han vill inte ha kontakt med någon alls, absolut ingen. De enda han har haft kontakt med är den närmsta familjen, hennes familj då, hennes föräldrar. Men jag har själv inte talat med honom eller ens kunnat träffa honom, säger vännen.
Eva Rausing begravdes i slutet av augusti på begravningsplatsen Six Oak i Hilton Head, South Carolina. Hennes föräldrar Tom och Nancy Kemeny har bott där, i en grå trävilla någon kilometer bort, i snart 35 år.
När Expressen besöker platsen är jalusierna neddragna i alla fönster och mycket tyder på att familjen varit bortrest en längre tid.
- Jag vet faktiskt inte var de är. Jag känner dem inte även om jag bor här på ön också, säger en man som arbetar med att rengöra pooler i området.
Trots att Eva Rausing aldrig bodde på ön valde föräldrarna att ge dottern sin sista vila i närheten av deras hem. Graven är placerad i ytterkanten av begravningsplatsen, utan några andra gravar intill sig.
Tanken är att det ska bli starten på en familjegrav. Där står en nu vissnad blomma - och i en förgylld inskription går att läsa:
"Älskad fru, mor, syster och dotter. Du finns i våra hjärtan för alltid".
Svårt att få besöka graven
Samtidigt som Hans Kristian Rausing fortsätter sin drogbehandling i London är det oklart om han kommer att få tillåtelse att besöka sin döda hustrus grav.
Virginia Dabbs, talesperson för den amerikanska gränspolisen U.S. Customs and Border protection, säger till Expressen att hon inte vill kommentera det enskilda fallet.
Men Kevin R. Johnson, professor dekanus i juridik vid UC Davis School of Law i San Francisco och författare till flera böcker om USA:s immigrationslagar, menar att det kan bli svårt.
- Generellt sett så gör de amerikanska immigrationslagarna det väldigt svårt att komma in i USA om man blivit dömd för någon form av narkotikabrott. Det går att få undantag för vissa förseelser, men inte för alla, säger han.