Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rausing vägrar möte med Palme-gruppen

Får vård. Sedan rättegången vårdas Hans Kristian Rausing på en drogklinik, som han bara får lämna eskorterad. Men nyligen rymde han från kliniken - och tog in på lyxhotell.
Foto: Martin Stenning/All over press

LONDON/HILTON HEAD ISLAND. Hans Kristian Rausing, 49, uppges ha isolerat sig - och talar bara med sin döda hustrus familj.

Svensk polis är angelägen om att få höra vad han vet om mordet på Olof Palme.

Men miljardären vägrar, enligt Expressens uppgifter.

- Vi för en dialog med engelska myndigheter och hoppas att saken löser sig, säger Hans Melander vid Rikskriminalens Palmegrupp.

Tragedin skakade familjen

Hans Kristians föräldrar

Hans Rausing, 87

En av världens rikaste personer

Pappa till Hans Kristian. Bor i London och Torekov. Är en av världens rikaste personer. Har sedan han sålde sina andelar i Tetra Pak ägnat sig åt välgörenhet och investerat i miljöprojekt, bland annat Helsingborgsföretaget Ecolean som gör miljövänliga mjölkförpackningar. Efter Eva Rausings död lämnade han och hustrun följande officiella uttalande: "Hans och Marit Rausing med familj är djupt chockade och bedrövade över beskedet om sin svärdotter Eva Louise Rausings tragiska bortgång. Familjen ber att bli lämnad i fred i denna sorgens stund."

Märit Rausing, 83

Har bostad i Torekov

Mamma till Hans Kristian Rausing. 83-åriga Märit Rausing bor tillsammans med sin make Hans i London. Paret har även ett sommarresidens i skånska Torekov.

Hans Kristians systrar

Sigrid Rausing, 51

Driver två bokförlag

Bosatt i London och driver två bokförlag. Dels det anrika förlaget Granta som hon övertog 2005, samt det mindre förlaget Portobello som hon startat tillsammans med sin make. Hon har även grundat och driver fonden Sigrid Rausing Trust som bland annat stöder mänskliga rättigheter, miljövård och kvinnors rättigheter. Gjorde i januari i år ett skriftligt uttalande i brittiska tidningen The Guardian där hon beskriver hur familjen aldrig hade väntat sig att hennes brors fru skulle dö på ett sådant här sätt.

Lisbet Rausing, 53

Bor på stort gods

Bor i London samt på 200 kvadratkilometer stora godset Corrour New Lodge i Skottland. Har gjort akademisk karriär som vetenskapshistoriker.

Evas föräldrar

Thomas Kemeny, 72

Försökte förgäves få kontakt med Eva

Pappa till Eva Rausing. Bor med sin fru Nancy i Hilton Head. Paret har även ett hus på Barbados samt en våning i London. Jobbade tidigare som hög chef för läskeföretaget Pepsi. Försökte få tag på sin dotter via Hans Kristian och skrev mejl till honom. Hans Kristian svarade och försäkrade då att Eva var på en rehabklinik i Kalifornien, men troligen var hon då redan död. Har i ett offentligt brev till flera tidningar berättat om sin dotters liv och beskrivit hur hon alltid försökte hjälpa andra. "Genom hennes strävan, både hennes personliga engagemang och välgörande bidrag, räddade Eva och Hans Kristian tusentals liv - tragiskt nog inte hennes eget."

Nancy Kemeny

Stöder Hans Kristian

Mamma till Eva Rausing. Hemmafru och bor med sin make Thomas. Har efter Evas död sagt till Expressen att familjen trots allt har förståelse för Hans Kristian eftersom de vet att han är narkoman.

- Hans Kristian älskade verkligen Eva och skulle aldrig medvetet ha gjort henne illa, sa hon i somras.

Hans och Eva

Hans Kristian Rausing, 49

Dömd för brott mot griftefriden

Dömd för brott mot griftefriden efter att han struntat i att rapportera sin frus död sommaren 2012. Rymde nyligen från drogklinik och har tvingats betala böter för det.

I ett uttalande för en brittisk domstol har han beskrivit hur Eva slutade andas innan han hann hjälpa henne, och hur han sedan använde deodorant för att dölja lukten från den förruttnande kroppen.

Sedan Eva hittades död i parets exklusiva lägenhet har han beslutat sig för att sälja bostaden. De fyra barn han och Eva är föräldrar till tas i nuläget om hand av en av Hans Kristians systrar.

Eva Rausing, 48

Hittades död efter en överdos i hemmet

Fru till Hans Kristian. Hittades död 10 juli 2012 i hemmet i London. Hon dog av en överdos 7 maj. Begravdes i augusti förra året på kyrkogården i Hilton Heads, USA, där hennes föräldrar och syster med familj bor.

De fyra barn hon och Hans Kristian är föräldrar till tas i nuläget om hand av en av Hans Kristians systrar.

Tetra Pak-miljardären Hans Kristian Rausing dömdes i augusti förra året till villkorlig dom för brott mot griftefriden, i samband med att hans hustru Eva Rausing hittats död i parets bostad.

I samband med utredningen av dödsfallet hittades uppgifter i hennes dator, där hon påstod att hon fått veta av sin man vem som mördade statsminister Olof Palme.

Brittisk polis lämnade över uppgifterna till Rikskriminalens Palmegrupp i Stockholm, som sedan dess har väntat på att få tala med Hans Kristian Rausing.

Låter sig inte förhöras

Men enligt vad Expressen erfar har svensk polis nu fått besked att den svenske miljardären inte tänker låta sig förhöras.

Hans Melander, som ansvarat för Palmegruppens kontakter med brittiska myndigheter, säger till Expressen:

- Vi håller på och för en dialog och försöker komma fram till en bra lösning. Men exakt hur den kommer att se ut och vad vi kommer att stödja oss på, det kan jag inte svara på just nu, säger han.

Är det angeläget att få tala med honom menar du?

- Det tycker jag att det är.

Hans Kristian Rausing har efter att uppgifterna om hans eventuella kunskaper om Palmemordet blev kända dementerat påståendena för författaren Gunnar Wall.

I ett sms till Wall, som Expressen fick ta del av förra året, stod det:

"Jag hoppas att du inser att Evas uppfattning att jag hade hemlighållen information om P. är helt osann. Jag fruktar att min älskade hustrus namn kommer att dras i smutsen av den här historien. Eva var en fantastisk kvinna som fick lida av stora orättvisor, men denna konspirationsteori har ingen verklighetsgrund".

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Hans Kristian Rausings brittiska advokat Alexander Cameron och representanter för det team av jurister som representerat Rausing, men de har inte velat kommentera klientens inställning.

"Han ville bara ha en paus"

Sedan den svenske miljardären dömdes förra sommaren har han vårdats på drogkliniken Capio Nightingale Hospital i centrala London.

23 januari bötfälldes han i en domstol i London för att ha brutit mot den villkorliga domen och fick betala omkring 2 500 kronor för förseelsen. Han hade då lämnat sjukhuset utan tillstånd för att ta in på ett femstjärnigt lyxhotell i London. Polis sökte efter den svenske miljardären under två dagar, innan han själv kom tillbaka till kliniken.

En källa förklarade för tidningen The Sunday Times:

- Han ville bara ha en paus från sjukhuset. Om han gick emot villkoren? Ja, det gjorde han. Men han åkte till ett väldigt respektabelt hotell. Det var ingen knarkarkvart, utan ett väldigt fint hotell.

"Vill inte ha kontakt"

En person som stått paret Rausing nära uppger för Expressen att Hans Kristian Rausing efter domen har valt att isolera sig från vänner och de flesta anhöriga.

- Han vill inte ha kontakt med någon alls, absolut ingen. De enda han har haft kontakt med är den närmsta familjen, hennes familj då, hennes föräldrar. Men jag har själv inte talat med honom eller ens kunnat träffa honom, säger vännen.

Eva Rausing begravdes i slutet av augusti på begravningsplatsen Six Oak i Hilton Head, South Carolina. Hennes föräldrar Tom och Nancy Kemeny har bott där, i en grå trävilla någon kilometer bort, i snart 35 år.

När Expressen besöker platsen är jalusierna neddragna i alla fönster och mycket tyder på att familjen varit bortrest en längre tid.

- Jag vet faktiskt inte var de är. Jag känner dem inte även om jag bor här på ön också, säger en man som arbetar med att rengöra pooler i området.

Trots att Eva Rausing aldrig bodde på ön valde föräldrarna att ge dottern sin sista vila i närheten av deras hem. Graven är placerad i ytterkanten av begravningsplatsen, utan några andra gravar intill sig.

Tanken är att det ska bli starten på en familjegrav. Där står en nu vissnad blomma - och i en förgylld inskription går att läsa:

"Älskad fru, mor, syster och dotter. Du finns i våra hjärtan för alltid".

Svårt att få besöka graven

Samtidigt som Hans Kristian Rausing fortsätter sin drogbehandling i London är det oklart om han kommer att få tillåtelse att besöka sin döda hustrus grav.

Virginia Dabbs, talesperson för den amerikanska gränspolisen U.S. Customs and Border protection, säger till Expressen att hon inte vill kommentera det enskilda fallet.

Men Kevin R. Johnson, professor dekanus i juridik vid UC Davis School of Law i San Francisco och författare till flera böcker om USA:s immigrationslagar, menar att det kan bli svårt.

- Generellt sett så gör de amerikanska immigrationslagarna det väldigt svårt att komma in i USA om man blivit dömd för någon form av narkotikabrott. Det går att få undantag för vissa förseelser, men inte för alla, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.