Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rausing ska höras om mordet på Olof Palme

SKA HÖRAS. Svensk polis har tagit beslutet att ”samtala med” Hans Rausing.Foto: London Media

LONDON/STOCKHOLM. Svensk polis ska höra Hans Kristian Rausing om hans eventuella information om mordet på Olof Palme.

Det har Palmegruppen beslutat, erfar Expressen.

- Jag har haft möte med Palmegruppen, men vad vi behandlade tar vi inte upp med utomstående, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Expressen avslöjade nyligen att brittiska Scotland Yard hittade uppgifter om mordet på Olof Palme i den avlidna miljardärskan Eva Rausings dator i London. Den brittiska polisen överlämnade informationen till den svenska polisen.

Nu har Palmegruppen beslutat att "samtala med" den avlidnas make Hans Kristian Rausing, som tillhör den kända Tetra Pak-familjen, för att se om han kan tillföra utredningen något, erfar Expressen.

Hans Kristian Rausing, 49, dömdes nyligen till tio månaders fängelse med villkorlig frigivning.

Hittades död i sovrummet

Eva Rausing avled enligt obduktionen till följd av en drogöverdos, men kroppen gömdes av maken under ett lager av kläder under 57 dagar i ett isolerat sovrum i parets sexvåningsfastighet i London.

Rausing är enligt Scotland Yard fortfarande intagen på drogkliniken där han enligt domen ska få kontinuerlig vård under två års tid.

Den brittiska polisens informationsavdelning kan inte bekräfta att Scotland Yard har fått en förfrågan från svenska polisen om att svenskarna vill höra Hans Kristian Rausing om Palme-mordet.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp, som leder Palmeutredningen, bekräftar att Palmegruppen hade möte i måndags. Men hon vill inte berätta vad som avhandlades på sammanträdet.

- Vi brukar inte gå in på enskilda spår. Vi är väldigt försiktiga av hänsyn till de personer vi tar kontakt med, säger Kerstin Skarp.

Inte trovärdiga

Eva Rausing kontaktade själv Palmegruppen under 2010 för att lämna över uppgifter som hon fått av sin man Hans Kristian, enligt tidigare uppgifter till Expressen. Men Palmegruppen uppfattade inte hennes uppgifter som trovärdiga den gången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.