Eva Rausing.
Eva Rausing.

Rausing pekar ut Palmes mördare

Publicerad

Den avlidna Eva Rausing, 48, pekar i mejl ut en känd svensk affärsman som Olof Palmes mördare.

DN har tagit del av mejlen som har väckt Palmegruppens intresse.

Miljardärskan skriver bland annat att hon fruktar för sitt eget liv och att hon tror sig veta var mordvapnet finns.

Eva Rausings kropp hittades förruttnad under högar av kläder i parets bostad i London den 9 juli. Polisen sökte igenom hemmet efter att maken Hans Kristian Rausing gripits för att ha kört bil drogpåverkad.

Obduktionen visade senare att Eva Rausing legat död i 57 dagar och Hans Kristian Rausing erkände att det var han som lagt henne där. Han dömdes till villkorlig dom för brott mot griftefriden.

"Vet var mordvapnet finns"

I en rad mejl till författaren och experten på Palmemordet, Gunnar Wall, berättar Eva Rausing om hur hon oroas för sitt eget liv och hur hon misstänker att en person hon känner väl kan ha varit inblandad i mordet på Olof Palme 1986.

DN har läst mejlen som väckt Palmegruppens intresse och i dag har överlämnats till vice riksåklagare Kerstin Skarp.

”Mitt namn är Eva Rausing och jag är gift med Hans K. Rausing och jag har nyligen fått veta från min man, som jag varit gift med i 20 år, att NN låg bakom mordet på Olof Palme. Min man hade upptäckt detta av en slump för många år sedan och det påverkade honom riktigt, riktigt illa. Jag tror att jag vet var mordvapnet finns.”

Motivet bakom mordet ska ha varit strikt ekonomisk hävdar Eva Rausing: Affärsmannen ”trodde att Palme var ett hot mot hans företag och ville inte förlora det.”

Beskriver sin rädsla

Eva Rausing avslutar det första mejlet med att beskriva sin rädsla för den person hon pekar ut.

”Jag är rädd för NN. Han är inte en god människa men jag skulle aldrig berätta något sådant om det inte vore sant.”

Eva Rausing och Gunnar Wall mejlade varandra under lite drygt tre veckor. Han säger till DN att han föst blev förvånad och misstänksam över uppgifterna.

– Därför skrev jag och frågade om hon kunde skicka något som bevisade att hon verkligen var Eva Rausing. Som svar fick jag en bild av henne med en dagstidning framför sig. Detta tillsammans med innehållet i mejlen gör att jag inte tvivlar på att det verkligen var hon som skrev till mig.

Eva Rausing skriver vidare att hon tror sig veta var mordvapnet finns och att flera personer var inblandade. Mordvapnet var enligt miljardärskan en 22-kalibrig revolver.

– Det var tydligt för mig att Eva Rausing spekulerade på svaga grunder om vilket vapen som användes och hur mordet gått till. Men jag har träffat på många kloka människor som gissat lite yvigt på just det sättet, de flesta har ju inte detaljkunskaper om mordet. Och de kan ändå ha viktiga saker att säga om sådant de faktiskt råkar veta, säger Gunnar Wall, till DN.

Lider med familjen

I ett mejl från den 9 juni 2011 skriver Eva Rausing att hon lider med familjen Palme och att hon önskade att de kunde få veta sanningen: ”Jag föreställer mig att det vore skönt för dem att få ett avslut på detta.”

Vid tiden för mejlväxlingen säger Gunnar Wall att han inte tog Eva Rausings oro på allvar.

– När jag ett år senare fick veta att hon hittats död och att brittisk polis misstänkte att hon var mördad frågade jag mig om jag underskattat hennes oro och hennes kunskaper.

Expressen.se har tidigare skrivit om att svensk polis ska höra Hans Kristian Rausing om hans eventuella information om mordet på Olof Palme.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag