Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rausing pekar ut Palmes mördare

Eva Rausing.

Den avlidna Eva Rausing, 48, pekar i mejl ut en känd svensk affärsman som Olof Palmes mördare.

DN har tagit del av mejlen som har väckt Palmegruppens intresse.

Miljardärskan skriver bland annat att hon fruktar för sitt eget liv och att hon tror sig veta var mordvapnet finns.

Eva Rausings kropp hittades förruttnad under högar av kläder i parets bostad i London den 9 juli. Polisen sökte igenom hemmet efter att maken Hans Kristian Rausing gripits för att ha kört bil drogpåverkad.

Obduktionen visade senare att Eva Rausing legat död i 57 dagar och Hans Kristian Rausing erkände att det var han som lagt henne där. Han dömdes till villkorlig dom för brott mot griftefriden.

"Vet var mordvapnet finns"

I en rad mejl till författaren och experten på Palmemordet, Gunnar Wall, berättar Eva Rausing om hur hon oroas för sitt eget liv och hur hon misstänker att en person hon känner väl kan ha varit inblandad i mordet på Olof Palme 1986.

DN har läst mejlen som väckt Palmegruppens intresse och i dag har överlämnats till vice riksåklagare Kerstin Skarp.

”Mitt namn är Eva Rausing och jag är gift med Hans K. Rausing och jag har nyligen fått veta från min man, som jag varit gift med i 20 år, att NN låg bakom mordet på Olof Palme. Min man hade upptäckt detta av en slump för många år sedan och det påverkade honom riktigt, riktigt illa. Jag tror att jag vet var mordvapnet finns.”

Motivet bakom mordet ska ha varit strikt ekonomisk hävdar Eva Rausing: Affärsmannen ”trodde att Palme var ett hot mot hans företag och ville inte förlora det.”

Beskriver sin rädsla

Eva Rausing avslutar det första mejlet med att beskriva sin rädsla för den person hon pekar ut.

”Jag är rädd för NN. Han är inte en god människa men jag skulle aldrig berätta något sådant om det inte vore sant.”

Eva Rausing och Gunnar Wall mejlade varandra under lite drygt tre veckor. Han säger till DN att han föst blev förvånad och misstänksam över uppgifterna.

– Därför skrev jag och frågade om hon kunde skicka något som bevisade att hon verkligen var Eva Rausing. Som svar fick jag en bild av henne med en dagstidning framför sig. Detta tillsammans med innehållet i mejlen gör att jag inte tvivlar på att det verkligen var hon som skrev till mig.

Eva Rausing skriver vidare att hon tror sig veta var mordvapnet finns och att flera personer var inblandade. Mordvapnet var enligt miljardärskan en 22-kalibrig revolver.

– Det var tydligt för mig att Eva Rausing spekulerade på svaga grunder om vilket vapen som användes och hur mordet gått till. Men jag har träffat på många kloka människor som gissat lite yvigt på just det sättet, de flesta har ju inte detaljkunskaper om mordet. Och de kan ändå ha viktiga saker att säga om sådant de faktiskt råkar veta, säger Gunnar Wall, till DN.

Lider med familjen

I ett mejl från den 9 juni 2011 skriver Eva Rausing att hon lider med familjen Palme och att hon önskade att de kunde få veta sanningen: ”Jag föreställer mig att det vore skönt för dem att få ett avslut på detta.”

Vid tiden för mejlväxlingen säger Gunnar Wall att han inte tog Eva Rausings oro på allvar.

– När jag ett år senare fick veta att hon hittats död och att brittisk polis misstänkte att hon var mördad frågade jag mig om jag underskattat hennes oro och hennes kunskaper.

Expressen.se har tidigare skrivit om att svensk polis ska höra Hans Kristian Rausing om hans eventuella information om mordet på Olof Palme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.