Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rausing nekas ha vapen i Sverige

Tetra Laval-arvingen Jörn Rausing vill bjuda in till affärsjakt i Sverige - men tvingas ta med sig vapen från Storbritannien. Foto: Stefan Lindblom

Tetra Laval-arvingen Jörn Rausing vill bjuda in till affärsjakt i Sverige - men tvingas ta med sig vapen från Storbritannien.

Efter en utdragen process har kammarrätten nu beslutat att den svenske miljardären inte får tillstånd att förvara skjutvapen i landet.

I sin ansökan skriver Rausing att företaget bjuder in "ett stort antal utländska jaktgäster" för att stärka relationerna.

Tetra Laval-arvingen Jörn Rausing utvandrade från Sverige till Storbritannien för 30 år sedan. Men miljardären återvänder regelbundet till hemlandet eftersom han tycker om att jaga i de svenska skogarna.

Jakterna sker av "personliga, sociala affärsmässiga skäl" tillsammans med företagstoppar inom bland annat Stora Enso och Korsnäs Billerud. Dessutom bjuder Tetra Laval in "ett stort antal utländska jaktgäster" för att stärka relationerna företagen emellan, förklarar Rausing själv i en ansökan som nu blivit föremål för rättslig prövning.

I februari avslog polisen nämligen en skrivelse från Jörn Rausing där miljardären ansökte om att få förvara vapen hos en vän i Skåne. Rausing överklagade och förvaltningsrätten dömde i maj till hans fördel, vilket i sin tur överklagades av polisen till nästa instans, kammarrätten.

Tvingas ta med vapen från utlandet

Nu har kammarrätten i Göteborg avgjort frågan - och fastställer polisens beslut.

Jörn Rausing får inte tillstånd att förvara skjutvapen hos vännen och tvingas nu ta med sig vapen från utlandet vid jakt i Sverige.

Rätten lutar sig mot vapenlagens föreskrifter som gör gällande att vapen ska förvaras i en fastighet som ansvaras för och hålls under uppsikt av vapeninnehavaren.

Rausing har under två tidigare perioder, mellan 2003 och 2005 samt 2011 och 2014 haft motsvarande tillstånd för vapenförvaring i Sverige.

Expressen har sökt både Jörn Rausing och hans advokat Peter Bredelius, som båda har avböjt att säga något om saken.

"Vi avböjer att kommentera beslutet", svarar Bredelius via en representant för advokatbyrån.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!