Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rausing: "Jag agerade inte rationellt"

I den färska bilden från i går syns Hans Kristian Rausing vandra på Londons gator. Han lämnade behandlingshemmet för en shoppingtur på stan. I dag möter han rätten på Isleworth Crown Court i London där han väntas meddela om han anser sig skyldig eller inte till att ha "förhindrat en laglig och värdig begravning" av sin fru Eva Rausing.
Foto: London Media

LONDON. Tetra Pak-miljardären Hans Kristian Rausing, 49, döms till villkorlig dom för att ha gjort sig skyldig till brott mot griftefriden mot sin hustru Eva Rausing, 48.

– Jag agerade inte rationellt. Jag försökte fortsätta som om hon inte hade dött, säger han i rätten.

Klockan 11.15 på onsdagen inleddes häktningsförhandlingen i Isleworth Crown Court i London mot Hans Kristian Rausing.

Han anklagades för att ha "förhindrat en laglig och värdig begravning" av hustrun Eva Rausing, 48.

Hans Kristian Rausing, som var klädd i blå kostym och blå skjorta, sa kort när anklagelserna lästes upp:

– Skyldig.

Enligt obduktionsrapporten hade Eva Rausing legat död i miljonlägenheten sedan 7 maj. Hon hade droger i kroppen när hon hittades den 9 juli.

I dag – direkt efter häktningsförhandlingen – dömdes Hans Kristian Rausing till tio månaders villkorlig dom med två års drogbehandling.

– Brottet du har begått skulle medföra fängelse men jag är beredd att släppa dig fri villkorligt, med kravet på att du går med på omfattande drogrehabilitering. Är du villig att göra det? frågade domaren.

– Ja, det är jag, svarade Rausing.

I ett längre uttalande som åklagaren läste upp i rätten säger Hans Kristian Rausing:

– Jag agerade inte rationellt. Jag försökte fortsätta som om hon inte hade dött.

Förkrossad

Hans Kristian Rausing skriver också att han är förkrossad av sin hustrus död.

– Jag är fullt medveten om att min älskade fru sedan 19 år tillbaka är död och jag är förkrossad, framför allt med tanke på barnen.

Han skriver att han inte försåg Eva med droger och att han inte vet hur hon dog.

När Eva hittades möttes poliserna av en stark lukt av förruttnelse.

– Jag försökte reducera lukten. Jag tror att jag led av ett sammanbrott.

Enligt rätten kom Eva Rausings föräldrar in i huset i lyxiga stadsdelen Belgravia i London i samma stund som Eva hittades.

Eva Rausing ska nu begravas i USA, där hennes föräldrar bor.

Började på nyårsafton

Enligt rätten hade Hans Kristian Rausing ingen kontakt med sina barn eller sin familj. Enda kontakten var med frun.

– Av respekt för våra barn och våra respektive familjer önskar jag att inte berätta om under vilka omständigheter som vi levde, skriver Rausing.

Hans Kristian Rausing är sedan tre veckor på drogkliniken Capio Nightingdale i Marylebone i centrala London.

I rätten berättades det att paret Rausing var utan droger i elva år, men började missbruka igen på nyårsafton vid millenniumskiftet. Då tog de båda ett glas champagne, och så var det i gång igen.

Detta har hänt

Den 9 juli klockan 11.00 stoppas Hans Kristian Rausing av polisen i London-stadsdelen Wandsworth efter att ha kört oroligt. Han luktar inte alkohol men pupillerna är vidgade och i bilen påträffas en crackpipa, cannabis och spår av kokain. Tetra Pak-arvingen grips misstänk för att ha kört drogpåverkad. I förhör har han bekräftat för polisen att han haft cannabis i bilen, enligt åklagaren Brinkman May.

I bilen hittar polisen även en kasse med oöppnade brev som är adresserade till Eva Kemeny, Hans Kristian Rausings hustrus flicknamn. När polisen frågar var hon är får de till svar:

– Hon är i Kalifornien. Hon åkte dit för två veckor sedan.

Rausing blev tårögd när han pratade om hustrun, enligt åklagaren.

Efter några timmar beslutas om att göra en husrannsakan i parets hem i Belgravia, en exklusiv stadsdel i Chelsea i centrala London. Eva Rausing hittades död i ett isolerat sovrum på andra våningen. Dörrkarmen var igentejpad med silvertejp. Polisen kände en stark lukt av förruttnelse och tog sig in.

– Sovrummet var i en enda stor röra. Kläder hade kastats ut över hela rummet. Alla fönster var öppna. Husflugor fanns närvarande, berättade Brinkman May.

Polisen misstänker att Eva Rausing kan ha varit död i upp till nio veckor och att Hans Kristian Rausing gömt kroppen utan att meddela myndigheterna. Det var väl känt att Eva Rausing, precis som maken, var drogmissbrukare. De träffades på en drogklinik på 1980-talet.

DETTA HAR HÄNT

Den 9 juli klockan 11.00 stoppas Hans Kristian Rausing av polisen i London-stadsdelen Wandsworth efter att ha kört oroligt. Han luktar inte alkohol men pupillerna är vidgade och i bilen påträffas en crackpipa, cannabis och spår av kokain.


Tetra Pak-arvingen grips misstänk för att ha kört drogpåverkad. I hans hem hittas hustrun Eva Rausing, 48, död under en stor klädhög. Polisen misstänker att hon har legat död i upp till två veckor.


Sovrummet var i en enda stor röra. Kläder hade kastats ut över hela rummet. Alla fönster var öppna. Husflugor fanns närvarande, berättade Brinkman May.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.