Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Floyds flickvän: Jag är överväldigad

USA:s president Joe Biden ringer upp George Floyds familj efter att Derek Chauvin dömts för Floyds död.
Courteney Ross efter domen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: MORRY GASH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

MINNEAPOLIS. Floyds familj ser domen mot Derek Chauvin som ett uttryck för rättvisa.

– Jag är överväldigad. Jag vet inte just nu vad det här betyder för mig, men jag vet att det är av stor betydelse för framtiden. Människor som inte fått rättvisa kan kanske få sina fall öppnade igen, säger George Floyds flickvän Courteney Ross till Expressen, minuterna efter beskedet.

På tisdagen förkunnade juryn vid domstolen i Minneapolis att de bedömer expolisen Derek Chauvin som skyldig på alla punkter han åtalats på.

Beskedet möttes med rop och skanderanden. Staden i Minnesota hade förberett sig på omfattande protester ifall Chauvin hade friats.

Kimberly Bernard hade rest ända från New York för att vara med om den här dagen.

– Vi fick det vi förtjänade. Det är synd att det tagit så lång tid att få rättvisa. Men jag är hoppfull efter det här, säger Kimberly Bernard.

John Thompson, som sitter i representanthuset, och Delshea Perry, mor till avlidne Hardel Sherrell.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Vändpunkt för USA:s historia”

George Floyds familj har skrivit ett uttalande efter domen tillsammans med sitt målsägarbiträde advokat Bed Crump.

”Smärtsamt förtjänad rättvisa har anlänt till George Floyds familj och civilsamhället här i Minneapolis, men dagens besked är betydligt större än denna stad och har betydliga implikationer för landet och resten av världen”, skriver de enligt CNN och fortsätter:

”Rättvisa för svarta USA är rättvisa för hela USA. Det här fallet är en vändpunkt för USA:s historia av att hålla rättsväsendet skyldigt och skickar ett tydligt budskap som vi hoppas hörs i varje stad i varje delstat.”

Nupol Kiazolu reagerar efter domen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

BLM: Vit makt har ingen plats i en demokrati

George Floyd dog efter ett polisingripande i maj i fjol. Händelsen ledde till protestvågor i hela världen och satte fart på den globala rörelsen Black lives matter, som också uttalat sig om domen:

”Vi hoppas att den här fällande domen kan börja visa att vit makt inte kommer att vinna. Vit makt har ingen plats i en demokrati, speciellt inte i en som säger sig garantera en frihet att leva”, skriver BLM Global Network Foundation enligt CNN.

”Men låt oss också minnas att det finnas många inte får sina älskade tillbaka. Vi får inte George Floyd tillbaka”, fortsätter de.

Toshira Garraway och Courteney Ross efter domen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Kan få 40 års fängelse

Enligt åklagaren hade Derek Chauvin sitt knä mot George Floyds nacke i nio minuter, trots att han sa att han inte kunde andas.

Chauvin åtalades för mord av andra eller tredje graden och grovt vållande till annans död (involuntary manslaughter). Andra gradens mord motsvarar dråp som inte varit planerat och tredje graden motsvarar i sammanhanget en form av grovt vållande till annans död med likgiltighetsuppsåt.

Derek Chauvin kan få upp till 40 års fängelse om han fälls. Men eftersom han är tidigare ostraffad så blir påföljden sannolikt lägre vid en fällande dom, skriver CNN. Vilket straff har inte bestämts än.

Se ex-polisens reaktion när domen läses upp.
Utrikesredaktör Mats Larsson om domen i George Floyd-rättegången, Derek Chauvin fälls på samtliga punkter: ”Blir säkerligen ett mångårig fängelsestraff”.


USA-korrespondenten Adrianna Pavlica utanför domstolsbyggnaden: ”Folk är glada och lättade över domen”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.