Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rättsprocessen mot Expressen fortsätter

Granskningen ledde till en dom där Expressens chefredaktör Thomas Mattsson dömdes för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott och reportern Diamant Salihu för vapenbrott. Expressen har överklagat tingsrättens dom. Förhandlingarna i hovrätten sker i dag och i morgon.
Foto: Tomas Leprince

I dag klockan 9.00 började hovrättsförhandlingen där Expressen försvarar sin granskning av vapenhandeln.

På plats finns Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, dåvarande nyhetschef Andreas Johansson och reportern Diamant Salihu.

– Det är viktigt att få klarlagt hur journalister får bedriva undersökande journalistik, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Riksdagen har precis röstat igenom en ny vapenamnesti som innebär att illegala vapen, redan om några veckor ska kunna lämnas in, utan att personen ska kunna straffas.

– Samtidigt kommer hovrättens dom mot Expressens journalister för det uppmärksammade vapenreportaget där vår reporter köpte en pistol och gav den till polisen, konstaterar Expressens chefredaktör i sin blogg.

Lämnade över vapnet till polisen

Det var i oktober 2010 som Expressen granskade vapenhandeln i Malmö. Det skedde under en period då staden drabbades av ett flertal skottlossningar på öppen gata, varav flera med dödlig utgång och serieskytten Peter Mangs gäckade polisen.

Som en del av sin granskning köpte Expressen en av de många insmugglade pistoler i staden, och lämnade över den till polisen. Granskningen ledde till en dom i tingsrätten där Expressens chefredaktör Thomas Mattsson dömdes för anstiftan till vapenbrott, dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott och reportern Diamant Salihu för vapenbrott.

Expressen överklagade domen och i dag, måndag börjar förhandlingarna i hovrätten. De fortsätter även i morgon, tisdag.

– Det är viktigt att få klarlagt hur journalister får bedriva undersökande journalistik. Det är ingen publicist som hävdar att journalister ska få begå brott. Detta handlar om huruvida det var ett brott eller inte. Oavsett vad hovrätten kommer fram till var det ett viktigt reportage som vår reporter Diamant Salihu gjorde, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

"Hittills känns det bra"

Tidningen Medievärlden har intervjuat Thomas Mattsson under tiden att rättegången pågick.

– Hittills känns det bra, Expressens advokater Ulf Isaksson och Esa Kymäläinen från Danowsky & Partners gjorde en bra och tydlig sakframställan. Bland annat påminde de om att hovrättens dom kommer samtidigt som vapenamnestin, som riksdagen beslutat om, träder i kraft. Det är ju ironiskt, eftersom våra reportage 2010 bland annat handlade om behovet av en amnesti och att vi ju lämnade in en pistol till polisen, säger han till Medievärlden.

Mattsson förklarar också för Medievärlden vad som har hänt under dagen.

– Bland annat har våra advokater påpekat fel i tingsrättens dom, där har man blandat ihop vissa saker, och dessutom har advokaterna exemplifierat samhällsintresset med sådan journalistik som hovrätten ska pröva.

"Det vi gjort är viktigt"

På plats är, vid sidan av Expressens tre ovannämnda medarbetare även Expressens två advokater Esa Kymäläinen och Ulf Isaksson från advokatfirman Danowsky & Partners.

– De här arbetsmetoderna, att granska vapenhandeln genom att köpa vapen och överlämna dem till polisen har gjorts tidigare och då inte lagförts. Det är bland annat därför vår uppfattning att det som skedde 2010 inte är brottsligt, säger Thomas Mattsson.

Inga svenska journalister dömda tidigare för liknande uppdrag

Under hovrättsförhandlingen förklarade Esa Kymäläinen att det här inte är första gången en redaktion befattar sig med vapen som senare har överlämnats till polisen genom att gå igenom olika artiklar:

– Artiklarna kommer att visa att det för Thomas Mattsson, Andreas Johansson och Diamant Salihu är bekant för främst åklagarmyndigheter att journalister befattat sig med vapen och inget av de exempel vi nämner har lett till åtal. Det ger uttryck för den rättsliga bedömning som gjorts i flera år av rättsvårdande myndigheter, säger Esa Kymäläinen och fortsätter:

– De tilltalade kände väl till att journalister tidigare befattat sig med vapen vilket redovisats öppet och vapnet har mottagits av polis och resultatet blev inga rättsliga åtgärder, säger Esa Kymäläinen.

Beslutet redan fattat

Ulf Isaksson förklarade även för rätten under första delen av rättegången att Thomas Mattsson tog själva beslutet att Diamant Salihu skulle gå vidare med uppdraget sent på lördagskvällen den 23 oktober 2010, vid den tidpunkten var inte nyhetschefen Andreas Johansson i tjänst.

Isaksson menar därmed att det som står i tingsrättens dom angående Andreas Johanssons roll är felaktigt, att han skulle ha gett den uppmaningen till Diamant Salihu dagen därpå, söndagen den 24 oktober. Beslutet var ju redan fattat, påpekade Isaksson under hovrättsförhandlingen.

"Det vi gjort är viktigt"

Diamant Salihu, reportern som skrev reportaget, tycker det är tråkigt att tidningen ska behöva gå så här långt för att försvara sin rätt att bedriva undersökande journalistik.

– Det vi gjort är viktigt. Jag träffar dagligen folk som tycker att vi bidragit till debatten om vapenlagar och uppmärksammat situationen med illegala vapen i Sverige, säger han och fortsätter:

– Trots att vapenköp har gjorts förr, bland annat av Jan Guillou långt innan jag ens var påtänkt, så har vanliga svenskar från Kiruna till Ystad fått bättre kännedom om hur verkligheten ser ut i dagens Sverige. Då tycker jag att vi har uppfyllt vårt journalistiska uppdrag.

Tidigare vapenköp av svenska journalister i journalistiskt syfte

1967 publicerade FiB Aktuellt en artikel med ett reportage om hur Jan Guillou och

Arne Lembergs 1967 köpte en kulsprutepistol med tillhörande patroner

och magasin

1981 publicerade Kvällsposten en artikel om hur en kpist som var till salu och som tidningen överlämnade till polisen.

I december 1995 publicerade Aftonbladet artiklar om hur tidningen hanterat en revolver.

I november 2006 av publicerade Expressen reportage om hur tidningens reporter med hjälp av dykare funnit en revolver i en sjö som var laddad med flera patroner. Revolvern benämndes Mackfjärdsrevolvern och vapen antogs kunna ha betydelse för utredningen av mordet på Olof Palme.

I inte något av dessa fall väcktes åtal mot tidningarna och dess medarbetare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.