Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rättsmedicin antog dansutmaningen – får hård kritik: ”Oerhört smaklöst”

Foto: LASSE SANDSTRÖM

Framför kylar med avlidna dansar medarbetare på Rättsmedicinalverket ”Jerusalema Dance Challenge”.

Klippet med dansen var intern – men spreds vidare till Youtube.

– Jag tycker att det här är oerhört smaklöst, säger Tommie Olofsson, rättsläkare och tidigare avdelningschef på myndigheten, till Upsala Nya Tidning.

”Jerusalema Dance Challenge” är ett fenomen som fått stor spridning på sociala medier. Dansen har utförts av såväl sjukvårdspersonal som poliser och andra. Nu har turen kommit till Rättsmedicinalverket i Uppsala, där man bland annat utför rättsmedicinska obduktioner vid dödsfall som inte bedöms som naturliga.

I ett klipp, som första lades upp på myndighetens intranät men som sen spreds till Youtube, syns medarbetare utföra dansen i lokalerna i Uppsala. Den är bland annat inspelad framför de kylar som avlidna placeras i inför en rättsmedicinsk obduktion, skriver Upsala Nya Tidning.

Hänsyn till efterlevande

Tommie Olofsson är tidigare avdelningschef på myndigheten. Han har tagit del av filmen och anser att agerandet är smaklöst.

– Det finns flera lagar som reglerar hur man ska förhålla sig till avlidna, och samtliga säger att det ska fullgöras med respekt. Dessutom ska de efterlevande lämnas både hänsyn och omtanke, säger han till tidningen.

Men medarbetarna tas i försvar av Rättsmedicinalverkets kommunikationschef, som säger att han inte förstår problemet och att filmen måste förstås i sitt sammanhang.

– Det här är en intern presentationsfilm där våra medarbetare visar upp sin verksamhet för kollegor på andra håll i landet. Man pratar lite om sin forskning och sitt labb och gör samtidigt den här Jerusalema-dansen, säger han till UNT och jämför med andra arbetsplatser där dansen utförts.

– Det finns avlidna i vår verksamhet, på samma sätt som det säkert finns väldigt svårt sjuka i rummen bakom när sjukvårdsanställda gör den här dansen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.