Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rättsläkaren: Poliserna sköt Andrew Brown, 42, med fem skott

Advokaterna visade upp rättsläkarens rapport.
Foto: TRAVIS LONG / AP/ TT
Andrew Brown Jr:s son Khalil Ferebee kallar dödsskotten för en avrättning.
Foto: TRAVIS LONG / AP/ TT
En släkting visar upp en bild på Andrew Brown Jr som sköts till döds i Elizabeth City.
Foto: ALLEN G. BREED / AP/ TT

Andrew Brown Jr träffades av fem kulor från polisernas vapen.

Ett av skotten träffade bakhuvudet och var direkt dödande.

– Det här bekräftar att det var en avrättning, säger sonen Khalil Ferebee.

För en vecka sedan sköts Andrew Brown Jr till döds av poliser utanför sitt hem i Elizabeth City, North Carolina. Polisen var på platsen med en husrannsakan- och gripandeorder, på grund av misstankar om att Brown sålde droger. 

Bilder från en av polisernas kroppskameror ska, enligt hans familj och deras advokater, visa hur poliserna avlossar sina vapen gång på gång, samtidigt som Andrew Brown sitter stilla i sin bil med händerna på ratten.

På tisdagen presenterade familjen och advokaterna resultatet från en obduktion av kroppen. 

– I går sa jag att han blev avrättad. Den här obduktionen visar att det var korrekt, säger Browns son Khalil Ferebee.

Fyra skott i armen – ett i bakhuvudet

Wayne Kendall, en av advokaterna, berättade om obduktionen på en pressträff utanför polisstationen. Han visade bilder på hur fem skott träffat Brown. Fyra träffade lätt i hans högra arm – ett gick rakt in i bakhuvudet. Det dödande skottet ska ha fallit när Brown försökte fly för sitt liv.

– Han lyckades backa, vända bilen och köra i väg över en ödetomt. Det var då han träffades i bakhuvudet och det är skottet som dödar honom, sa Kendall.

Enligt uppgifter från myndigheterna ska tre av de åtta poliser som var närvarande ha öppnat eld. En av dem avlossade så många skott att denne behövde ladda om.

Chantel Cherry-Lassiter, en annan av familjens advokater, berättade om det korta klipp de tillåtits ta del av på måndagen. Även hon kallade dödsskotten för en avrättning och säger att han inte vid något tillfälle var ett hot mot poliserna.

– Han försökte bara undvika att bli skjuten.

North Carolinas guvernör har beordrat en utredning av skjutningen, som ska ledas av en särskild åklagare. Även FBIS: kontor i Charlotte har öppnat en människorättsutredning för att se om några federala lagar har brutits. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.