På Karlaplan, i Humlegården och runt Tessinparken är problemet med råttor som allra störst, något som även Dagens Nyheter rapporterat om.
– Det brukar vara värst i anslutning till parker där folk har picknick och där det är lätt för råttorna att hitta boplatser, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare i Stockholms stad.
Enligt honom är orsaken till råttinvasionen att tillverkaren av det effektiva råttgiftet som Stockholms stad tidigare har använt valde att inte förnya sin licens.

– Det är nu vi börjar se effekterna av att det inte längre finns ett lika effektivt bekämpningsmedel.
"Råttorna är finsmakare"
Nu används i stället ett förgiftat bete i betesstationer - små boxar av cement där råttorna kan komma in underifrån. Men enligt Tuvunger finns det så mycket annat för råttorna att äta på huvudstadens gator att det är svårt att locka dem till giftbetet.
– Råttorna erbjuds så mycket annat att äta på gatorna. Vad skulle du själv välja - en god köttbit med lite potatis eller havregrynsgröt? Råttorna är finsmakare, säger han.
LÄS MER: Experten: Så blir du av med skadedjuren
Råttbekämpningen i en besvärlig sits
600 betesstationer ska vara utplacerade i Stockholm inom första kvartalet av 2017. Utöver det ska skadedjursbekämparna åka ut på larm och ta hand om de akuta råttproblemen med gift.

– Vi ställer ut åtskilliga betesstationer både i innerstaden och utanför. Det finns alltid nya områden som blir intressanta för råttorna, vi är i en besvärlig sits, säger Tommy Tuvunger.
LÄS MER: Barnfamiljens kamp mot råttinvasionen
Ökat antal råttanmälningar
Anmälningarna om råttor i Stockholm har ökat med 30 procent det senaste året, rapporterar DN. Hittills i år har 740 anmälningar kommit in.
Men hur många råttor som finns i Stockholm är svårt att säga.
– Antalet råttor har nog ökat på sina ställen. Däremot är toleransen för råttor mindre i dag. Information sprids snabbt genom sociala medier och det är enkelt att skicka meddelanden till Stockholms stad och säga att man har sett en råtta, säger Tommy Tuvunger.