Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätten: Dataspelet visar att Breivik är frisk

Massmördaren Anders Behring Breivik spelade spelet World of Warcraft, något som enligt rätten visar att han inte är psykiskt sjuk.

Oslo tingsrätt anser att Anders Behring Breivik var tillräknelig och dömde honom till fängelse.

I rätten förklarade domaren Wenche Elisabeth Arntzen hur de resonerade.

Bland annat menar man att hans World of Warcraft-spelande visar att han är frisk.

Anders Behring Breivik gick igenom två rättspsykiatriska tester som kom till olika slutsatser. Den första rapporten sa att han var paranoid schizofren och led av en psykos under terrorhandlingen. Den andra slog fast att han lider av en grandios, narcissistisk självbild, men att han inte kan klassas som otillräknelig för sitt brott.

Tingsrätten dömde Breivik till fängelse och i domen kritiseras den första rapporten.

Det är tydligt att de fem domarna har gjort gedigen research om de olika psykiatriska begrepp som finns i den norska lagstiftningen. Flera källor citeras i domen när tingsrätten förklarar varför de lägger större vikt vid den andra rättspsykiatriska rapporten.

Hade kontakt med andra

Domaren Wenche Elisabeth Arntzen menar att Breiviks världsbild, som bland annat går ut på att det pågår ett inbördeskrig i Norge, går att förstås utifrån hans högerextrema ideologi.

Domen tog också upp Breiviks politiska engagemang i Fremskrittspartiet innan han radikaliserades ytterligare.

Vad som har tolkats som symptom på paranoid schizofreni beskrivs som personlighetsdrag.

Den första rapporten menade att Breivik började bli psykiskt sjuk redan 2006. Det tillbakavisas av rätten bland annat med motiveringen att han då spelade det sociala datorspelet World of Warcraft där han hade mycket kontakt med andra människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.