Massmördaren Anders Behring Breivik spelade spelet World of Warcraft, något som enligt rätten visar att han inte är psykiskt sjuk.
Massmördaren Anders Behring Breivik spelade spelet World of Warcraft, något som enligt rätten visar att han inte är psykiskt sjuk.

Rätten: Dataspelet visar att Breivik är frisk

Publicerad

Oslo tingsrätt anser att Anders Behring Breivik var tillräknelig och dömde honom till fängelse.

I rätten förklarade domaren Wenche Elisabeth Arntzen hur de resonerade.

Bland annat menar man att hans World of Warcraft-spelande visar att han är frisk.

Anders Behring Breivik gick igenom två rättspsykiatriska tester som kom till olika slutsatser. Den första rapporten sa att han var paranoid schizofren och led av en psykos under terrorhandlingen. Den andra slog fast att han lider av en grandios, narcissistisk självbild, men att han inte kan klassas som otillräknelig för sitt brott.

Tingsrätten dömde Breivik till fängelse och i domen kritiseras den första rapporten.

Det är tydligt att de fem domarna har gjort gedigen research om de olika psykiatriska begrepp som finns i den norska lagstiftningen. Flera källor citeras i domen när tingsrätten förklarar varför de lägger större vikt vid den andra rättspsykiatriska rapporten.

Hade kontakt med andra

Domaren Wenche Elisabeth Arntzen menar att Breiviks världsbild, som bland annat går ut på att det pågår ett inbördeskrig i Norge, går att förstås utifrån hans högerextrema ideologi.

Domen tog också upp Breiviks politiska engagemang i Fremskrittspartiet innan han radikaliserades ytterligare.

Vad som har tolkats som symptom på paranoid schizofreni beskrivs som personlighetsdrag.

Den första rapporten menade att Breivik började bli psykiskt sjuk redan 2006. Det tillbakavisas av rätten bland annat med motiveringen att han då spelade det sociala datorspelet World of Warcraft där han hade mycket kontakt med andra människor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag