Rätten: 46-åringen mördade Julia, 97

97-åriga Julia Feltzin försvann i oktober, och hittades senare död i Svartån.
Foto: Polisen
Den 46-årige mannen är misstänkt för mordet på Julia, 97.
Vid Svartån hittades även Julias rullator.

Den 46-årige ”hjälparen” mördade Julia Feltzin, 97.

Det slår Örebro tingsrätt fast och har beslutat att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. 

I oktober 2021 anmäldes 97-åriga Julia Feltzin försvunnen av hemtjänsten.

Några senare hittades hon död i Svartån, och kort därefter häktades en 46-årig man misstänkt för mord.

Hon sågs senast i livet den 30 september och var då i sällskap med 46-åringen. De kände varandra sedan tidigare men var inte släkt.

Idag meddelades ett beslut i Örebro tingsrätt. Efter den avslutade rättegången anser tingsrätten att det finns övertygande bevisning för att mannen begått de åtalade gärningarna som anges i stämningsansökan om mordet Julia Feltzin. De beslutar också att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 

– Åtalet bygger på en omfattande kartläggning av kvinnans och mannens liv. Jag menar att motivbilden är tvådelad. Dels finns det ett ekonomiskt motiv, dels finns ett motiv som handlar om stress hos 46-åringen som utlösts av att kvinnan några veckor innan mordet anmälde mannen för brott, har kammaråklagare Therese Johansson tidigare berättat. 

Eftersom Julia inte hade några nära släktingar i Örebro blev 46-åringen viktigt i hennes liv. Julia var döv och 46-åringen kunde tala teckenspråk.
Det var natten till den 1 oktober som nattpersonalen på hemtjänsten upptäckte att Julia Feltzin, 97, inte låg i sin säng. Lamporna var tända i hela lägenheten.
Foto: Polisen

Enligt åklagaren hade Julia polisanmält mannen efter ett bråk om ett av hennes smycken som ledde till att 46-åringen ska ha misshandlat henne. Samma dag som hon försvann var polisen på plats för att hålla ett förhör, men det fick skjutas upp på grund av att det saknades en teckentolk.

Misstänks ha förskingrat pengar

Mannen har även åtalats för grov förskingring omfattande cirka 483 000 kronor under åren 2019–2021. Enligt åtalet har han överfört pengar från kvinnans konto till sitt eget samt köpt egendom för hennes pengar, men behållit sakerna själv.

Han har bland annat köpt en spis för 15 000 kronor och en I-phone.

– Det finns viss teknisk bevisning, men i övrigt är det ett indiciebevisningsmål. I misstänkts bil har polisen hittat ett par skinnhandskar som även bär spår av kvinnans dna. Enligt rättsläkaren har ett antal skador på kroppen uppkommit i nära anslutning till dödstidpunkten, säger Therese Johansson.

Den misstänkte 46-åringen har under hela förundersökningen förnekat brott. Han greps den 1 oktober och har sedan dess varit frihetsberövad.

Mannen har vid flera tillfällen tagit ut pengar från Julias konto och direkt satt in det på sitt eget vid samma bankomat.
Polisen kunde kartlägga hur 46-åringen vid flera tillfällen tog ut pengar från Julia Feltzins konto. Sammanlagt misstänks han ha förskingrat närmare en halv miljon kronor.

Expressen har tidigare berättat om hur den misstänkte mannen under en längre tid hjälpt Julia med olika praktiska saker, även om han inte var registrerad som god man åt henne.

Ombads att hjälpa Julia

Julia Feltzin var döv och kommunicerade med teckenspråk. Hon träffade den misstänkte mannen genom en förening för hörselskadade och eftersom Julia hade bott utomlands i många år behövde hon en hel del praktisk hjälp när hon flyttade hem till Sverige.

– De hade träffats i något sammanhang på en resa tidigare och han blev ombedd att hjälpa henne.

Det var runt 2015, och tre år senare blev den 46-årige mannen an av två förmånstagare i Julia Feltzins testamente - den andra arvtagaren var en yngre kvinnlig släkting som inte bodde i Sverige.

– Hon hade en viss förmögenhet, säger Therese Johansson.

När det gäller det misstänkta mordet på Julia Feltzin har det var sig gått att slå fast den exakta mordplatsen eller exakt dödsorsak.

Teorin från polis och åklagare är att mannen kört till någon plats vid Svartån i Örebro där han antingen kvävt eller på annat sätt skadat Julia Feltzin som hamnat i vattnet. Efteråt ska han ha kört med hennes rullator i bilen till Wadköping, där hennes rullator och handväska hittades. Mannen har i förhör sagt att de åkte till Wadköping för att diskutera varför relationen blivit som den blivit och att de satt på en bänk och pratade.

– När han gick för att hämta rullatorn i bilen var hon borta när han kom tillbaka och han fick panik och bara lämnade allt på platsen, säger Therese Johansson.

LÄS MER:

Ex-fruns larm före mordet på Julia, 97: ”Ska en kvinna dö?” 

LÄS MER:

Misstanken: Hjälparen mördade 97-åriga Julia 

LÄS MER:

Mördade Julias oro för kontaktpersonen 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.