Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cissi Wallin frias för grovt förtal

Åtalades av justitiekanslern efter självbiografiska boken.
Cissi Wallin under huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt om hennes bok "Allt som var mitt".
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Virtanen inför huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Debattören Cissi Wallin frias för grovt förtal.

Det meddelade en jury i Stockholms tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

Åtalet väcktes av justitiekanslern efter Wallins självbiografiska bok ”Allt som var mitt – Historien som inte får berättas”.

Rättegången mot debattören Cissi Wallin i Stockholms tingsrätt avslutades under torsdagen.

En jury meddelade då att tryck- och yttrandefrihetsbrott inte föreligger. 

Cissi Wallin åtalades för grovt förtal för sin självbiografiska bok ”Allt som var mitt – Historien som inte får berättas” som kom i augusti 2020 och som hon gav ut på eget förlag. Redan då hade hon blivit dömd för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier ha anklagat journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt. Den domen är överklagad till hovrätten.

Den händelse som hon refererade till ska ha inträffat 2006. Fem år senare gjorde Cissi Wallin en polisanmälan, Virtanen nekade till anklagelserna och förundersökningen lades ned i oktober 2012.

Det här åtalet gällde i stället boken och åtalet väcktes av justitiekanslern. Typiskt för yttrandefrihetsbrott är att JK är ensam åklagare och att ansvar prövas i en så kallad juryrättegång, skriver TT. I sin bevisning citerade JK sju olika stycken från Cissi Wallins bok som JK ansåg vara brottsliga. 

Cissi Wallin avböjer att svara på frågor, men säger i ett uttalande att hon ”som så många författare innan mig, och kommande efter mig, skrivit en självbiografisk skildring av mitt liv, om mina upplevelser”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.