Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rättegång om mordet på Lotta, 41, fortsätter

I dag fortsätter rättegången efter dödsmisshandeln av Lotta Rudholm, 41.Foto: Privat
Martin Jonsson i rättssalen.Illustration: Helen Rasmusen
I dag ska Martin Jonsson själv berätta om kvällen.Foto: Polisen

Martin Jonsson, 33, säger sig inte minnas något av dödsmisshandeln, enligt rättsläkaren 6-8 slag eller sparkar, som han utsatte Lotta Rudholm för.

– Jag har inget minne, men ni har berättat det här för mig. Jag minns ingenting av kvällen, säger Martin Jonsson, som tror sig ha vägt cirka 115 kilo då han gav sig på kvinnan som vägde 60 kilo.

På måndagen fortsätter rättegången i Solna tingsrätt – och det gäller åtalspunkten mord.

Första delen av rättegången i Solna tingsrätt mot den misstänkte Martin Jonsson, 33, klarades av under de första två rättegångsdagarna. Han står åtalad före en lång rad brott: grov fridskränkning, förtal, narkotikabrott och dopingbrott. Han står samtidigt under åtal, misstänkt för brott mot en annan kvinna, som han också har haft ett förhållande med: misshandel, olaga hot och skadegörelse.

Huvudförhandlingen fortsätter under måndagen, men går då in i en ny fas. Nu är det mordåtalet som ska avhandlas – en brottsmisstanke Martin Jonsson förnekar. Åklagaren inledde morgonen och förmiddagen med sin sakframställan.

En polis vittnar under rättegången.Foto: Helen Rasmusen

Martin Jonsson fick själv berätta

Enligt schemat skulle misstänkte Martin Jonsson efter lunch själv få berätta om kvällen. Men redan vid 10-tiden var det dags.

Han säger sig inte minnas något av dödsmisshandeln, eller ens kvällen innan.

– Jag har inget minne, men ni har berättat det här för mig. Jag minns ingenting av kvällen, säger Martin Jonsson.

Han får en fråga om hur hans förhållande till alkohol är.

– Först blir jag glad, sedan blir jag arg, svarar Jonsson.

Åklagarens frågebatteri om dödsmisshandeln fortsätter.

– Jag minns inte, jag minns inte, men du fortsätter ställa frågor, säger Martin Jonsson irriterat till åklagaren.

Martin Jonsson om Lotta: "En liten nätt tjej"

När åklagaren frågar om tidigare förhör, då Martin Jonsson kommit ihåg betydligt mer, och frågar om förhörsuppgifterna kan stämma så blir standardsvaret:

– Ja, fast jag minns inte förhöret.

Det verkar som Martin Jonsson har en minnesbild kvar från dådet:

– Jag minns att jag ser ett ansikte, säger han.

Familjens målsägandebiträde, Johan Lavås, frågar om Martin Jonssons vanföreställningar och om han fortfarande tror att Lotta bedrog honom?

Maritn Jonsson i tingsrätten på måndagen.Foto: Helen Rasmusen

– Tror jag inte, svarar han.

Åklagaren frågar Martin Jonsson om han förstår vad våld mot huvudet kan ge för skador?

– Självklart visste jag det, det vet väl de flesta.

Det stämmer att du är dömd två gånger tidigare för grovt våld... och att den ene dog sedan?

– Ja, svarar Martin Jonsson.

Hur mycket vägde du under den här perioden? frågar åklagaren om tiden för dödsmisshandeln av Lotta.

– 115.

Och Lotta vägde 60 kilo?

– Ja, en liten nätt tjej, svarar Martin Jonsson.

Expressen direktrapporterar från rättegången, som inleds klockan 9. Men redan från klockan 8.30 sänder vi direkt på Expressen TV. I studion närvarar bland andra den erfarna försvarsadvokaten Mari Schaub.

Det var natten till den 4 juni som 33-åringen tog sig till Lotta Rudholms bostad i västra Stockholm. Han kom till hennes lägenhet i taxi, efter att ha varit på en krog och sedan på en efterfest.

Han blev insläppt – men inne i lägenheten attackerades Lotta.

"Hårda grepp om hennes hals"

I kammaråklagare Tobias Kudréns mordåtal, står det: "Martin Jonsson har den 4 juni 2016 i Annecharlott Rudholms bostad i Bromma uppsåtligen berövat henne livet genom ett stort antal - fler än tio - slag och sparkar mot hennes ansikte och huvud samt genom att slå, sparka eller ta hårda grepp om hennes hals."

Det står vidare att Martin Jonsson har "visat särskild hänsynslöshet genom att med kraftigt våld mot känsliga kroppsdelar på en liggande person orsaka omfattande och/eller allvarliga skador, trots att han haft möjlighet att besinna sig", skriver åklagaren vidare under åtalspunkten som avser mord."

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att rättsläkaren hade räknat slagen och sparkarna som Martin Jonsson utsatte Lotta Rudholm för till 68 stycken. Det rätta är att hon enligt rättsläkaren utsattes för minst 6–8 separata sparkar och slag mot huvudet, enligt obduktionsprotokollet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.