I polisbussen som attackerades med en handgranat. Foto: PolisenI polisbussen som attackerades med en handgranat. Foto: Polisen
I polisbussen som attackerades med en handgranat. Foto: Polisen
Här är en sådan granat som han använde sig av. Foto: PolisenHär är en sådan granat som han använde sig av. Foto: Polisen
Här är en sådan granat som han använde sig av. Foto: Polisen

Rättegång om granat mot polisbuss i Tumba

Publicerad

Rättegången mot en 18-årig man som misstänks för mordförsök efter att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba har nu inletts.

Rättegången hålls i rättens säkerhetssal och flera vakter och poliser finns på plats. Mannen är klädd i grå kläder och vita tofflor, rapporterar TT:s reporter på plats.

Händelsen inträffade söder om Stockholm, i augusti 2015.

På brottsplatsen kunde 18-åringens dna säkras från handgranatens grepe, och anonyma tips pekade tidigt i utredningen ut honom. Misstankarna stärktes då han i september blev hotfull när han greps misstänkt för narkotikabrott.

– Då gjorde han uttalanden i stil med att det är farligt att sitta i en polisbuss, för det kan komma en handgranat, har åklagare Stefan Creutz tidigare berättat för TT.

"Smäller till ordentligt"

Under rättegångens start håller åklagare Stefan Creutz sakframställan. Han går igenom vad han påstår ha hänt 20–21 augusti i Tumba utanför Stockholm. Det var stökigt i området med stenkastning mot polis, och eld anlades vid det lokala poliskontoret. Han förevisar fotografier.

Oroligheterna kulminerade i att en handgranat kastades mot polisbussen.

– När en handgranat smäller till så smäller det till ordentligt, säger åklagaren.

Han plockar fram en handgranat.

– Det är ingen riktig, säger han till rätten.

Han förevisar granaten, hur den osäkras och han berättar vad som händer när den briserar.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag