Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rättegång om Ekeroths järnrörsbilder görs om

Kent Ekeroth om sin flytt till Ungern 2018
Målet mellan den petade SD-politikern Kent Ekeroth och SVT är nu uppe i Patent- och Marknadsöverdomstolen.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förhandlingarna avbröts då det framkom att en av domarna är syskon till Fredrik Önnevall - en SVT-journalist som attackerats av Ekeroths högerextrema sajt Samhällsnytt.
Foto: EMIL LANGVAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Domstolsförhandlingarna i målet mellan den petade SD-politikern Kent Ekeroth och Sveriges Television har avbrutits.

Detta efter att det framkommit att en av domarna är syskon till SVT-journalisten Fredrik Önnevall.

Rätten kom fram till att det fanns risk för jäv då Kent Ekeroth kritiserat Fredrik Önnevall på sin högerextrema sajt Samhällsnytt.

SVT dömdes förra året i Patent- och Marknadsdomstolen att betala en ”skälig” ersättning till Ekeroth då de olovligen visat delar ur en video som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010.

Filmen, inspelad på Ekeroths mobil, kom senare att bli känd som ”järnrörsvideon”, efter att Expressens avslöjande hösten 2012.

Ekeroth har sedan dess stämt ett antal publicister, däribland SVT, för att de använt klipp från filmen.

Nu är målet uppe i Patent- och Marknadsöverdomstolen, men rättegången avbröts under fredagen på grund av risk för jäv och kommer nu att tas om.

Domare syskon till SVT-journalist som attackerats av Ekeroth

– Vi fick veta familjekopplingen efter min slutplädering, där jag nämnde SVT:s journalist Fredrik Önnevall, så det kom som en överraskning, säger Kent Ekeroths juridiska ombud Staffan Teste till Expressen.

Fredrik Önnevall och två andra SVT-medarbetare dömdes 2017 för människosmuggling efter att ha tagit med sig en 15-årig flyktingpojke från Grekland till Sverige under en dokumentärinspelning.

– Har man nått hovrätten är man antagligen en bra domare, men Kent Ekeroth driver ju Samhällsnytt, och dom har skrivit en hel del om Önnevall och han har även själv skrivit mycket om honom och kritiserat SVT, säger Staffan Teste.

– Så vi har inga synpunkter på domaren i övrigt, men i det här fallet känns det inte bra och vi bedömde det som att det ligger lite för nära.

Enligt Teste kom ett flertal domare fram till att det skulle kunna vara en jävsituation och förhandlingarna avbröts.

Det är ännu inte klart när förhandlingarna kommer att återupptas, säger Staffan Teste, som tillägger att han är nöjd med beslutet.

Ekeroths förening driver främlingsfientlig sajt

Kent Ekeroth driver tillsammans med sin bror, den före detta SD-politikern Ted Ekeroth, ”Föreningen för Sverigevänliga intressen”, som ligger bakom Samhällsnytt.

Sajten, även kallad Samnytt, startades efter att den främlingsfientliga hatsajten Avpixlat lades ned.

På hemsidan står det att Kent Ekeroth ”började jobba mer aktivt” som skribent för Samhällsnytt sommaren 2018, efter att han petats från SD:s riksdagslista inför valet.

Expressen har sökt Fredrik Önnevall som avböjer att kommentera. 

LÄS MER: ”Järnrörsskandalen” – Expressens avslöjande från 2012 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.