Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rätt till sjukpeng
för prostituerade

Foto: Jan Wiriden

STOCKHOLM. Prostituerade ska ha lika stor möjlighet som andra inkomsttagare att få sjukpeng. Det anser försäkringskassan som nu vill förtydliga sina regler.

Att a sex som inkomstkälla

Sedan 1999 är det olagligt att köpa sex i Sverige. Att sälja sex är däremot lagligt.

En prostituerad som uppger att hon eller han kommer ha sex som sin inkomstkälla får ingen F-skatt. Däremot har skatteverket ingen möjlighet att dra in F-skatten om det visar sig att en person i slutändan ändå säljer sex.

Att sälja sex blir då en skattepliktig verksamhet.

Skatteverket har haft kontakt med ett tiotal personer som säljer sex och skattar för det.

Om man säljer sex och betalar skatt finns också möjlighet att söka sjukpenning och föräldrapenning.

Försäkringskassan har under de senaste åren haft ett fåtal sådana ärenden på sitt bord.

Källa: Skatteverket och försäkringskassan (TT)

– Vi gör inga moraliska aspekter, lagstiftarna har sagt att de prostituerade inte gör något olagligt och därför ska de, om de har en taxerad inkomst, bedömas som vilken person som helst, säger Joakim Jarnryd som är verksamhetsområdeschef på försäkringskassan.

Prostituerade tillhör dock inte Försäkringskassans vanligaste kunder. Bara ett fåtal personer som säljer sex har hittills sökt sjukpenning, men däremot finns en risk att handläggarna gör olika bedömningar. Därför vill nu försäkringskassan förtydliga reglerna.

– Prostituerade med F-skatt ska ha rätt att söka både sjukpenning och föräldrapenning, säger Joakim Jarnryd.

Det är dock en snårig väg för de prostituerade att vandra. En person som uppger att hon eller han ska sälja sex får enligt skatteverket ingen F-skatt och kan därmed inte betala skatt. Anledningen är att sexköp är olagligt och att det därför inte borde finnas några kunder. Däremot kan en prostituerad lura till sig F-skatt genom att ge sken av att hon eller han ska ha en helt annan verksamhet.

– Då har det trots allt blivit en skattepliktig inkomst och de får betala skatt som vem som helst, säger Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på skatteverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.