Det finns en rasrisk vid nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna, enligt TV4. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅNDet finns en rasrisk vid nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna, enligt TV4. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Det finns en rasrisk vid nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna, enligt TV4. Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Här ser man splitter efter raset. Foto: TV4Här ser man splitter efter raset. Foto: TV4
Här ser man splitter efter raset. Foto: TV4
Utsikt från Karolinska. Foto: Robban AnderssonUtsikt från Karolinska. Foto: Robban Andersson
Utsikt från Karolinska. Foto: Robban Andersson

Rasrisk vid nya
Karolinska sjukhuset

Publicerad

Delar av fasaden har rasat på Nya Karolinska i Solna – från femte våningen.

Området spärrades av efter raset.

– Det här får så klart inte ske. Vi ser allvarligt på det och gör allt vi kan för att det inte ska hända igen, säger Ulf Noréhn på projektbolaget SHP, som bygger Nya Karolinska.

På onsdagen rasade en fasadplåt från Nya Karolinska i Solna – runt hörnet från entrén till barnakuten, i samband med att det blåste hårt i Stockholm.

– En fasadplåt som sitter väldigt högt och på ett utsatt hörn har lossnat och ramlat ner. På vägen ner slog den i en annan del av fasaden och skadade ett par keramikplatsen, säger Ulf Noréhn, vd på projektbolaget Swedish hospital partners (SHP).

Ingen skadades när fasadplåt rasade

Enligt TV4, som var först med att rapportera om händelsen, rasade plåten från femte våningen.

TV4:s reporter är på plats vid Karolinska, där det är avspärrningar.

Ingen skadades.

När raset upptäcktes på torsdagsmorgonen spärrades området av och säkerhetsåtgärder vidtogs. Man säkrade området och upprättade bland annat provisoriska entréer.

Nu finns ingen rasrisk, enligt Ulf Noréhn.

Vid lunchtid togs avspärrningarna bort.

– Vi håller nu på och utreder varför det har hänt. Plåten ska absolut klara den här typen av vind, det är därför vi måste utreda, säger Ulf Noréhn och fortsätter:

"Säkerställer att det inte händer igen"

– Vi går också igenom alla liknande konstruktioner och situationer för att säkerställa att det inte händer igen.

Han betonar att ett sådant här ras "så klart inte får ske".

– Vi ser allvarligt på det och vidtog de åtgärder vi kunde så snabbt som möjligt. Vi är glada att ingen skadades och nu gör vi allt vi kan för att se till att det inte händer igen.

Projektbolaget SHP ägs av svenska Skanska och brittiska Innisfree.

Bygget av Nya Karolinska pågår fortfarande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag