Brottet som Paludan skulle göra sig skyldig till om han brände en koran i Finland heter brott mot trosfrid, enligt Svenska Yle som hänvisar till den finska polisstyrelsen.
Enligt den finska polisen är det förbjudet att att bränna eller på annat sätt vanhelga religiösa skrifter som anses heliga för de finska trossamfunden, åtminstone i det offentliga. Skulle så ske blir personen utredd för brottet. Om polisen bevittnade det hela skulle polisen också ha skyldighet att ingripa.
– Hos oss är det inte vanligt att uttrycka sin yttrandefrihet genom att bränna Bibeln eller Koranen under demonstrationer. Det här är inte beteende som automatiskt skulle skyddas, eftersom det i grunden är kriminaliserat, säger Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, till Svenska Yle.
Koranbränning orsakar diplomatisk kris
Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har orsakat en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet såväl som protester i delar av arabvärlden.
Strax efter koranbränningen meddelade Turkiet att det är meningslöst att ha möten med Sverige och Finland angående Natofrågan – för att senare säga att man inte kommer stödja Sveriges ansökan. Nyligen uppgav utrikesminister Tobias Billström (M) att Natoprocessen gjort uppehåll på grund av spänningarna. Så sent som i går, söndag, kom Turkiets president Erdogan med ett nytt utspel där han sa att landet kan vara beredda att godkänna Finlands Natoansökan – utan Sverige.
– De gör sig själva till åtlöje, sa Erdogan och menade att Sverige inte levt upp sitt sitt löfte om att utlämna de fler än 100 personer som finns i Sverige och som Turkiet anser vara terrorister.