Rasistmejlen om Sahlins dotter

Publicerad

När Mona Sahlins dotter gifte sig med en mörkhyad man fylldes främlingsfientliga sajter med rasistiska artiklar.

En av dem som störde sig på giftermålet var Sverigedemokraternas EU-kandidat Pavel Gamov som i ett mejl till högerextrema Nationaldemokraterna kallade det för en "fadäs".

Expressen kan nu tillsammans med Expo avslöja hur SD-höjdaren haft upprepade kontakter med ND:s partitopp - kontakter som han sedan försökte dölja.

- Jag blir upprörd över människoföraktet som den här Pavel ger uttryck för. Det är uppenbart att det är hudfärgen på min dotters man som är "fadäsen", säger Mona Sahlin.

Pavel Gamov står på plats sju på SD:s EU-lista men hans sikte är inställt på att ta sig in i riksdagen i höstens val. Når partiet sitt mål att dubbla antalet mandat kommer han in i riksdagen med god marginal.

Expressen kan nu tillsammans med tidningen Expo avslöja hur Gamov, som också sitter som suppleant i SD:s partistyrelse, inför valet 2010 hade kontakt med Nationaldemokraterna och erbjöd sig att skriva för deras tidning Nationell Idag.

Bjöds in av Vavra Suk

Sverigedemokraternas partiledning har vid flera tillfällen brännmärkt Nationaldemokraterna som högerextremister och kallat dem "kryptonazister".

I augusti 2009 bjöds han in av Vavra Suk, en av ND:s grundare och då chefredaktör för partitidningen, till partiets riksårsmöte och valkonferens. Gamov svarade Suk:

"Tack så mycket. Jag lovar inte att komma men ska göra mitt bästa. Om jag kommer lovar jag att meddela dig det via mejl, sms eller telefon."

Samma sommar uppmärksammade flera främlingsfientliga sajter att dåvarande S-ledaren Mona Sahlins dotter skulle gifta sig med en mörkhyad man. Pavel Gamov skickade då en länk till en artikel om giftermålet på en högerextrem sajt till Vavra Suk och tillade: "Kanske något för Nationell Idag att ta upp?"

Gamov erbjöd sig att skriva om giftermålet men när det visade sig att Nationell Idag redan hade koll på det skrev han till Suk:

"Okej, kul att höra. Då antar jag att jag inte behöver skriva något om denna fadäs."

För dödsstraff

Senare under hösten 2009 undrade Pavel Gamov hur Nationaldemokraterna ställde sig till dödsstraff. Han beklagade att SD hade släppt det förslaget.

När han fick veta att ND inte ville införa dödsstraff svarade han Vavra Suk:

"Okej, det var synd, tycker jag, för personligen är jag för ett återinförande av dödsstraffet."

I samma mejl utvecklade han sina tankar:

"Jag hade en sorts förhoppning om att ND kanske hade tagit upp vissa grejer som SD hade släppt i sitt partiprogram, men detta var alltså inte en av dem. Undrar om det finns något radikalare parti som driver frågan."

I valet 2010 blev Gamov toppkandidat för Sverigedemokraterna i Uppsala kommun och han stod på plats 28 på riksdagslistan. Under valåret vädjade han till ND att hans kontakter med partiet skulle raderas. I mejl till Vavra Suk framgår också att Gamov hade haft kontakt med ND:s partiledare Marc Abramsson.

Kommenterar inte

I avskedsmejlet hänvisade Gamov till ND:s kamp och avslutade med orden:

"Tack för det arbete ni utför."

Vavra Suk, som i dag driver tidningen Nya Tider, vill inte kommentera kontakterna med Gamov:

- Såna saker kommenterar jag inte. Varken vilka som prenumererar eller som medverkar som inte vill vara offentliga - dem kommer jag inte att avslöja på nåt vis.

Mona Sahlin menar att det här är ännu ett bevis på personbanden mellan SD och extrema grupperingar. Hon tog väldigt illa vid sig av de rasistiska skriverierna om hennes dotters giftermål:

- Av alla hat- och hotskriverier som varit om mig genom åren så är de här skriverierna det som jag tog absolut mest illa vid mig av. Min dotter och hennes man hade lagt upp en hemsida, som ju gifta gör, som de fick stänga ned för att den fullkomligt dränktes av att hon var gift med en "neger". Det var fruktansvärt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag