Rasistlappen tvingar flygbolaget att backa

3 700 passagerare på kryssningen World Dream fick gå i land i veckan. De första passagerarna har också fått lämna kryssningsfartyget Diamond Princess.
Nu tvingas flygbolaget KLM till en offentlig ursäkt.
Foto: KLM

Personal på flygbolaget KLM reserverade en flygplanstoalett bara för personalen – på grund av rädsla att smittas av coronaviruset.

Lappen var enbart skriven på koreanska, och nu får flygbolaget kritik om rasistiska fördomar mot de sydkoreanska passagerarna.

Nu tvingas KLM till en offentlig ursäkt.

Det var under en flygning från Amsterdam till Seoul förra veckan som personal på det nederländska flygbolaget KLM valde att sätta upp en lapp på av flygplanets toaletter: ”Endast för personal”.

Därefter har hashtaggen ”BoycottKLM” börjat trenda på sydkoreanska Twitter, rapporterar Reuters.

En person skriver: ”Koreaner får uppenbarligen inte använda toaletten på KLM eftersom alla ser ut som sjuka personer som bär på viruset.” 

”Kära KLM. Idag gjorde ni det tydligt att ni rasdiskriminerar, men använder coronaviruset som en ursäkt.”, skriver en annan. Företaget får också kritik för att enbart ha skrivit lappen på koreanska, och alltså bara riktat sig till de passagerarna.

https://twitter.com/steveahn82/status/1227808143591145472?s=20

Nu tvingas KLM backa. På fredagen bad flybolaget om ursäkt i samband med en presskonferens och sa att de ser alla anklagelser om diskriminering som ”oerhört allvarliga”.

– Det berodde på den mänskliga faktorn, och vi tar inte lätt på det här. Vi ber om ursäkt att det sågs som diskriminering, sa Guillaume Glass, chef för den franska delen av företaget, rapporterar Reuters.

Lappen nådde också högsta politiska ort. I onsdags krävde transportdepartementet i Sydkorea att KLM skulle presentera åtgärder för att något liknande inte ska hända igen. Och i ett tidigare planerat möte mellan den nederländska ambassadören Joanne Doornewaard och Sydkoreas transportminister Kim Hyun-mee, bad Doornewaard om ursäkt för lappen.


Det nya coronaviruset

I början på 2020 bekräftades att ett nytt coronavirus som kan smitta människor identifierats i staden Wuhan i Kina. 


Viruset har fått benämningen covid-19 och orsakar luftvägsbesvär.


Förutom för coronaviruset SARS är inte spridningsvägarna särskilt väl studerade, men smittspridning tros främst ske genom mänsklig kontakt eller via luften från hostningar och nysningar.


Källa: Folkhälsomyndigheten


Här är fången som pekas ut som superspridare

Mark Rumble har suttit i fängelse i Thailand sen i november

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.