Lucia firas den 13:e december. Foto: Olof Abrahamsson
Lucia firas den 13:e december. Foto: Olof Abrahamsson

Rasistisk hatstorm mot Åhléns luciabarn

Publicerad

En bild på ett lätt leende barn som lucia i en Åhlénsreklam fick hatet att koka i sociala medier.

Bara för att barnet har mörk hy, och inte nödvändigtvis är en flicka.

Men nu har en stor kärleksvåg sköljt över hatet.

"'Mångfald' = folkmord på vita."

"VIDRIGT av er att göra narr av våra nordiska traditioner så där."

"Det är att göra våld på våra traditioner."

"Fan jag spyr."

Åhléns öppnade locket till hatburken när företaget presenterade sin luciareklam på Facebook tidigare i veckan.

– Det är oerhört stötande att se dessa hatfulla kommentarer, säger Åhléns kommunikationschef Weronika Nilsson till Nyheter24.

Hatet spreds om Åhléns lucia

Hatet spreds på företagets sida och i olika grupper. De upprörda skribenterna vände sig emot att barnet inte är vitt, och att det inte går att avgöra om det är en flicka eller en pojke.

– Alla har rätt att vara lucia om hen vill, säger Weronika Nilsson.

Hatet har dock väckt en motreaktion.

Möttes av kärleksfulla hälsningar

– En fantastisk våg av kärleksfulla kommentarer har strömmat in där människor hyllar vår fina lucia. Det visar att vi är många som vill stå upp för viktiga värderingar om inkludering och öppenhet.

Åhléns har rensat bland kommentarerna på sin sida – men också fått kritik för att inte rensa tillräckligt snabbt eller väl.

I skrivande stund har bilden fått knappt 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida – och över 10 000 gilla- och kärleksreaktioner.

Det är inte första gången en lucia möts av hat.

Mer rasism mot lucior i Sverige

2012 var en 14-årig flicka från en ort utanför Uppsala lucia i Sveriges Televisions traditionella firande. Det väckte en våg av hat och rasism, inte minst på hatsajten Avpixlat. Där fick ett inlägg med rubriken "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska" tusentals kommentarer.

Ett par år senare sändes dokumentären "Svart lucia" i Sveriges Radio P1. Den handlade om hur flickan blev mobbad för att hon var lucia i tv och har prisats internationellt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag