Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasistisk hatstorm mot Åhléns luciabarn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lucia firas den 13:e december.
Foto: Olof Abrahamsson

En bild på ett lätt leende barn som lucia i en Åhlénsreklam fick hatet att koka i sociala medier.

Bara för att barnet har mörk hy, och inte nödvändigtvis är en flicka.

Men nu har en stor kärleksvåg sköljt över hatet.

"'Mångfald' = folkmord på vita."

"VIDRIGT av er att göra narr av våra nordiska traditioner så där."

"Det är att göra våld på våra traditioner."

"Fan jag spyr."

Åhléns öppnade locket till hatburken när företaget presenterade sin luciareklam på Facebook tidigare i veckan.

– Det är oerhört stötande att se dessa hatfulla kommentarer, säger Åhléns kommunikationschef Weronika Nilsson till Nyheter24.

Hatet spreds om Åhléns lucia

Hatet spreds på företagets sida och i olika grupper. De upprörda skribenterna vände sig emot att barnet inte är vitt, och att det inte går att avgöra om det är en flicka eller en pojke.

– Alla har rätt att vara lucia om hen vill, säger Weronika Nilsson.

Hatet har dock väckt en motreaktion.

Möttes av kärleksfulla hälsningar

– En fantastisk våg av kärleksfulla kommentarer har strömmat in där människor hyllar vår fina lucia. Det visar att vi är många som vill stå upp för viktiga värderingar om inkludering och öppenhet.

Åhléns har rensat bland kommentarerna på sin sida – men också fått kritik för att inte rensa tillräckligt snabbt eller väl.

I skrivande stund har bilden fått knappt 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida – och över 10 000 gilla- och kärleksreaktioner.

Det är inte första gången en lucia möts av hat.

Mer rasism mot lucior i Sverige

2012 var en 14-årig flicka från en ort utanför Uppsala lucia i Sveriges Televisions traditionella firande. Det väckte en våg av hat och rasism, inte minst på hatsajten Avpixlat. Där fick ett inlägg med rubriken "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska" tusentals kommentarer.

Ett par år senare sändes dokumentären "Svart lucia" i Sveriges Radio P1. Den handlade om hur flickan blev mobbad för att hon var lucia i tv och har prisats internationellt.

Svensk rasism mot lucia

• Åhléns är inte först med att bemötas av hat för sitt val av lucia. 2012 var en 14-årig flicka från en ort utanför Uppsala lucia i Sveriges Televisions traditionella firande. Hennes lucia väckte en våg av hat och rasism, inte minst på hatsajten Avpixlat. Där fick ett inlägg med rubriken "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska" tusentals kommentarer.

• Ett par år senare sändes dokumentären "Svart lucia" i Sveriges Radio P1. Den handlade om hur flickan blev mobbad för att hon var lucia i tv och har prisats internationellt.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.