Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rasister till attack efter nätrykten

OFREDADE I BADTUNNELN. Här blev tre unga flickor, sexuellt ofredade av sju-åtta flyktingpojkar. Enligt nätryktena var det en gruppvåldtäkt. "Det är ingenting som framkom vid anmälan, utan det har vuxit under veckan på nätet", säger Mats Eriksson vid polisen. Foto: Mikael Sjöberg
Här - i äventyrstunneln på Husbybadet - blev tre flickorsexuellt ofredade av 7-8 tonårspojkar.
Genom nätrykten förvandlades övergreppet till en gruppvåldtäkt på en elvaårig flicka, utförd av 20 män.
Ryktena ledde till att en mobb attackerade flyktingförläggningen där de misstänkta bor.
Nu fruktar polisen att nätryktena ska fortsätta - och att attackerna mot flyktingpojkarna ska eskalera.
Förra söndagen var tre flickor och tre pojkar, alla elva och tolv år, på kalas på Husbybadet i nordvästra Stockholm.
I tunneln "Virvelvinden" på äventyrsbadet mötte de en grupp pojkar, som nu misstänks för sexuellt ofredande mot barn under 15 år och ofredande mot barn under 18 år.
Polis kallades till badhuset.
- Brottet är enligt anmälan att "ett flertal ungdomar rört vid de tre flickornas ryggar, stjärt och ben utan deras medgivande". Ofredandet mot pojkarna i sällskapet består i att man puttat och hållit fast dem när man tafsat på tjejerna, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

Främlingsfientlig sajt

FILMADE. Den främlingsfientliga gruppen Nordisk ungdom har lagt upp fílmen från sin demonstration vid flyktingförläggningen i Solna på sin egen sajt. Här samlas de utanför byggnaden. Foto: Foto: NATIONELL.NUDe sju-åtta misstänktapojkarna är ensamkommande flyktingbarn i åldrarna 15 till 17 och ingick i en grupp om 18 personer från Björkuddens transitboende i Solna.
Fallet uppmärksammades av den främlingsfientliga sajten Politiskt Inkorrekt i onsdags. Efter det har händelsen i flera nätforum beskrivits som en gruppvåldtäkt. En massiv hatkampanj sattes i gång, samtidigt som etablerade medier - bland annat Expressen - anklagades för att mörka händelsen.
SKREK I MEGAFON. Enligt polisanmälan deltog ett 30-tal i demonstrationen, där man skrek i megafon att en flicka gruppvåldtagits. "Det var mycket hotfull stämning", säger Johanna Hållén, presschef på företaget som driver boendet. Foto: Foto: NATIONELL.NUI lördags larmade en väktare vid flyktingförläggningen 112 sedan ett 30-tal personer från en rasistisk organisation kommit dit för att ställa de misstänkta till svars.
- De ställde sig utanför flyktingförläggningen, skanderade, kastade ägg och viftade med plakat, säger Mats Eriksson.

"Mycket otäckt"

KASTADE ÄGG. Demonstranterna kastade ägg mot fasaden. Polisen utreder händelsen som hets mot folkgrupp och olaga demonstration och åklagare har kopplats in. Foto: Foto: NATIONELL.NUÄrendet är rubricerat som hets mot folkgrupp och olaga demonstration. Även i söndags kom en mindre grupp till flyktingboendet.
- Det är mycket otäckt och obehagligt. Polisen patrullerar här en gång per timma, sägerJohanna Hållén, presschef påAttendo som driver boendet.
Polisen hoppas kunna hålla de första förhören kring övergreppen i badhuset i nästa vecka.Angående attacken mot flyktingförläggningen har åklagare kopplats in.
Politiskt Inkorrekt tar avstånd från attacken mot flyktingboendet.
Johanna Hållén, presschef på Attendo, som driver Björkuddens transitboende. Foto: Mikael SjöbergOm nätryktena som ledde till attacken skriver redaktionsmedlemmen Andreas i ett mejl till Expressen:
"Vi beklagar att misstolkningar och överdrifter sprids på nätet. Vår artikel hann inte ligga uppe länge innan kedjereaktionen var i gång."
"Att det hela nu eskalerat på nätet är ett resultat av att ni i gammelmedia inte gör, eller har gjort, ert jobb. Det förefaller uppenbart att ni ignorerat denna händelse just för att så kallade ensamkommande flyktingbarn varit inblandade, och alldelessäkert för att detta kan 'orsaka rasism'."

Oroas av utvecklingen

Polisen oroas över utvecklingen och fruktar att nätrykten ska leda till fler brott:
- Vi hoppas att det lugnar ner sig så det inte sker fler hatkampanjer på nätet eller utanför flyktingförläggningar, säger Mats Eriksson vid Västerortspolisen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!