Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sköt ner sex personer – ångrar bara ett skott

Luca Trainis masskjutning gör debatten om migranter ännu hätskare. Expressens kolumnist Jennifer Wegerup har återvänt till sitt Italien. Foto: AP/TT
Luca Traini satte sig i bilen och började leta efter oskyldiga människor att skjuta. Foto: EPA/TT
Poliser samlar bevis på brottsplatsen i Macerata efter skjutningen. Foto: EPA/TT
Hemma hos Luca Traini hittades rasistisk litteratur. Foto: TT
När högerpopulistiska Leda Nord-ledaren Matteo Salvini besökte Florens möttes han av motdemonstranter. Foto: EPA/TT

ROM. Han erkänner allt men ångrar inget. Luca Traini satte sig i sin bil och körde ut för att skjuta svarta människor. Trettio skott, sex skadade. Ett rasistiskt dåd som skakar, men framför allt delar, Italien inför det väntande parlamentsvalet. 

Expressens kolumnist Jennifer Wegerup har återvänt till sitt älskade Italien. 

Himlen är grå och tung av regn över Rom, rubrikerna i tidningarna svarta, tv-nyheterna känslomättade. Skotten i Macerata ekar över hela Italien. På vårt snabbköp, på kemtvätten, på restaurangen på hörnet. Överallt pratar folk med mig om det som hänt, serverar sina känslor, sin oro, sina tankar, tillsammans med den dagsfärska pastan. På våra fat allt det bästa, godaste och vackraste av Italien. I våra hjärtan ångest för det som är och det som vi kan vänta oss.

 

I Italien står alltid minst en tv på, på alla restauranger, som varvar fotbollsanalyser med senaste nytt, kväll efter kväll. Skytten Luca Trainis ord i RAI:s kvällsnyheter skär igenom bruset och sorlet, får oss att stelna och tystna.

"När jag tömt mitt vapen körde jag till stället där de hittade resväskan med resterna av stackars Pamela. Jag ville berätta för henne att jag hämnats hennes död".

Luca Traini satte sig i bilen och började leta efter oskyldiga människor att skjuta. Foto: TT

 

Trainis ord i de första polisförhören efter sitt på samma gång besinningslösa och välplanerade dåd mot oskyldiga förbipasserande. Under över två timmar körde han omkring och letade efter svarta att skjuta på. Sex skadades, två svårt. Fem män och en kvinna, från Nigeria, Mali, Gambia och Ghana. 

– Jag ville döda dem, allihop. Det enda jag är ledsen över är att jag träffade kvinnan, jag ville inte skjuta på henne, säger Luca Traini till utredarna, enligt Corriere della Sera.

 

Jag ville döda dem, allihop

 

Det var förra lördagen vid 11-tiden som 28-årige Traini satte sig i sin bil och började åka runt och skjuta mot svarta människor på gatorna i italienska Macerata, en stad i mellersta Italien med knappt 43 000 invånare. Videobilder från övervakningskameror i butiker visar människor som springer i panik, skrik och skott hörs. 

– Egentligen skulle jag till gymmet och träna men på vägen dit hörde jag på radion hur de pratade om mordet på Pamela igen, den där nigerianen som dödat henne. Jag såg rött och hämtade mitt vapen. Först ville jag döda nigerianen som misstänktes ha dödat henne , berättar Traini, i förhör citerade i Corriere della Sera.

Hemma hos Luca Traini hittades rasistisk litteratur. Foto: TT

Bilder från karabinjärpolisens husrannsakan visar hans sympatier för fascismen och nazismen. I hans sovrum hittades ett exemplar av Adolf Hitlers ”Mein Kamp” och  tidningen ”Fascistisk ungdom” liksom en svart flagga med det keltiska korset. På sin ena tinning har Traini tatuerat in en nynazistisk symbol. När han greps bar han den italienska flaggan svept om sig som en mantel. Inför polisen gjorde han en fascistisk hälsning och ropade ”Leve Italien!”. Traini hade också kommit i bråk på gymmet där han tränade för att han gjorde Mussolini-hälsningar varje gång han kom dit.

När han greps bar han den italienska flaggan svept om sig som en mantel

– Jag såg en sådan som Traini framför vid horisonten redan förra sommaren. Det var därför vi tog tag i problemet med alla som kom olagligt över Medelhavet. Ett litet antal migranter innebär säkerhet, ett för stort och okontrollerat nummer riskerar landets demokrati , säger inrikesminister Marco Minniti enligt nyhetsbyrån Ansa men tillägger:

– Inget kan förstås ursäkta det här förkastliga dådet.

Sex personer skadades under skjutningen i Macerata, två av dem svårt. Foto: TT

 

I en ödets ironi sitter Traini nu häktad i samma fängelse i Ancona som mannen som misstänks ha mördat 18-åriga Pamela Mastropietro, vars död Trainia hävdar triggat honom till dådet. Den unga drogberoende kvinnan från Rom hittades styckad inuti två rullresväskor, i den lilla orten Pollenza, nära Macerata. Den misstänkte gärningsmannen är den 29-årige knarkhandlaren Innocent Oseghale från Nigeria. 

– Hon skulle ha kommit hem i mars, berättar farmodern Giovanna Rita Bellini för Corriere della Sera, från flickrummet dit Pamela aldrig mer kommer tillbaka.

Pamela Mastropietro hittades styckad i två resväskor. Foto: Privat
Den unga kvinnan hittades styckad inuti två rullresväskor

På sängen trängs blommor och gosedjur med bilder på Pamela som nyfödd, på barnbalett, i skolan.  

I Oseghales hem har utredarna funnit Pamelas blodiga kläder, samt nerblodade köksknivar och en köttyxa

– Jag dödade henne inte, hon dog av en överdos, hävdar Oseghale.

Pamelas död har väckt stor avsky och blivit bränsle i en redan infekterad debatt om brotten bland de migranter som kommer till Italien över Medelhavet. En debatt som förs i högt tonläge från alla politiska block och som  formligen exploderat efter Luca Trainis rasistdåd som han själv alltså hävdar var en hämndakt i Pamela Mastropietros namn.

När högerpopulistiska Leda Nord-ledaren Matteo Salvini besökte Florens möttes han av motdemonstranter. Foto: EPA/TT

 

Den 4 mars går Italien till val och migrantfrågan är en av de mest brännande. Jag kommer till Rom dagen efter skotten i Macerata och möts överallt just av kluvenheten. På ena sidan fördömanden från många av landets politiker. Men ändå inte så många och så starka som man kunde förvänta sig.  Och på den andra sidan finns en hissad banderoll i Ponte Milvio, ett av mina favoritkvarter i Rom. På samma gång charmigt och elegant, med den vackra bron och en uppsjö restauranger och barer. ”Ära åt Traini” stod det i svart på vitt på banderollen innan den togs på bort. Samtidigt en timme bort, i anrika universitetsstaden Perugia, hissades en annan banderoll, med budskapet: ”Det som hände i Macerata är bara början”

Rapporter inifrån fängelset i Ancona berättar också att Luca Traini möttes av applåder från många fångar när han kom dit.

Italiens premiärminister Paolo Gentiloni höll tal efter dådet. Foto: EPA/TT

 

När jag tar en espresso på mitt lokala fik är känslorna delade. Signoran bakom bardisken blir gråtfärdig när hon tänker på hur oskyldiga sköts ner på grund av sin hudfärg. Men hon får genast mothugg av mannen bredvid mig.

– Det är fel att skjuta folk men Italien går under av alla så kallade flyktingar.

Kaffet kallnar, luften fryser, de står på varsin sida bardisken och på varsin sida i en politisk strid som tycks hårdna dag för dag. Samtidigt är Italien ett land med högt i tak för olika åsikter. Få saker är förbjudna att säga och hård debatt ses i grunden som något bra på ett sätt som kan kännas befriande för en svensk van vid strävan efter konsensus och gemensam värdegrund.

Kaffet kallnar, luften fryser, de står på varsin sida bardisken och på varsin sida i en politisk strid

 

Den förste politikern, och en av få som överhuvudtaget besökt de skottskadade i Macerata, var vänsterpolitikern Maurizio Acerbo. Han fotograferades vid 20-årige Wilson Kofis sjuksäng av tidningen Il fatto Quotidiano.

– Jag träffades i axeln och kände en enorm smärta. Sen minns jag inget mer, berättar Wilson Kofi för dem.

Poliser samlar bevis på brottsplatsen i Macerata efter skjutningen. Foto: EPA/TT

En stor manifestation mot rasism och våld hade planerats till denna lördag. Men Maceratas borgmästare Romano Carancini har stoppat den tillsammans med inrikesminister Minniti.

– Vi riskerar att öka de motsättningar som finns och att det urartar i våld och mer splittring, säger Romano till nyhetsbyrån Ansa.

Flera vänstergrupper protesterar och säger att man kommer att demonstrera ändå.

Polis drabbade samman med demonstranter i Macerata efter dådet. Foto: FABIO FALCIONI / AP TT NYHETSBYRÅN

Silvio Berlusconi, ledare för Forza Italia och tidigare premiärminister i flera omgångar och i årtionden en av landets mäktigaste män, var inte sen att plocka politiska poäng på dådet. Han menar att migrationsfrågan är på väg att slita itu landet och att man måste våga debattera problemen. 

– Det är en social bomb, färdig att explodera. Vi har 630 000 migranter och av dem är bara fem procent verkliga flyktingar med rätt att stanna här. De andra lever på ströjobb och brott, säger Berlusconi till italienska tv-nyheterna TG24. Berlusconi går nu ut hårt med mindre än en månad till valet.

Det är en social bomb, färdig att explodera

– När vi regerar igen kommer vi att högprioritera att göra landet säkert igen, vi kommer att göra en nystart med ”Operation Säkra Gator” och använda oss av militär, sida vid sida med polisen.

"Den arma Pamelas död är ännu ett dödsfall som vår stat har på sitt samvete", säger Matteo Salvini. Foto: EPA/TT

Högerpopulistiska Lega Nords ledare Matteo Salvini tar till ännu hårdare tongångar och pratar hellre om mordet på 18-åriga Pamela Mastropietro än Luca Trainis dåd.

– Den arma Pamelas död är ännu ett dödsfall som vår stat har på sitt samvete. Vänstern har blod på sina händer. Den här ormen utan uppehållstillstånd och med knarklangning i sitt brottsregister, vad gjorde han här? Han har inte flytt från ett land i krig, säger Salvini, enligt Il Giornale.

Landets justitieminister Andrea Orlando protesterar dock och anser att det är ”oacceptabelt” att leta bortförklaringar till rasistdådet i Macetaa.

– Det är oansvariga uttalanden av Berlusconi och Salvini, säger Orlando i La Repubblica. 

Jennifer Wegerup träffade den politiska experten Francesco Verderami. Foto: Privat

Vem har rätt, vem har fel, vems är felet att det blivit så här? Corriere della Sera, en av Italiens största tidningar, har sin redaktion invid en av Roms otaliga antika murar. Genom de stora fönstren blickar jag ut på stormaktsminnena från då och pratar om det Italien som finns nu med Francesco Verderami. Han är en av landets främsta politiska experter. 

– Det är obehagligt med dem som vill plocka politiska poäng på det som har hänt. Problemet är att alla är medskyldiga och ingen kan hantera situationen. Du har högern som försöker spela på en tragisk händelse och lovar att kasta ut 600 000 flyktingar fast de vet att det är omöjligt, men också vänstern som hycklar, säger Verderami till Expressen. 

Högern försöker spela på en tragisk händelse och lovar att kasta ut 600 000 flyktingar
Protester mot högerpopulistiska Lega Nords ledare Matteo Salvini. Foto: EPA/TT

Som exempel tar han bråket kring badorten Capalbio som kallats ”vänsterns sista badort”. Ett ställe där en elit av politiker, journalister och författare med vänstersympatier alltid semestrat. Sommaren 2016 skulle 50 afrikanska migranter placeras där vilket ledde till starka protester. 

– Vänstern vill bara ha flyktingarna ute i förorterna och sen blunda för problemen, säger Verderami och fortsätter:

– Därför ser det ut som det gör nu. Migrantfrågan kommer säkert att påverka valet, frågan är hur mycket. Det finns en rädsla där ute.

På en av redaktionens tv-skärmar rullar bilderna från Macerata förbi, vevas om och om igen. Krossat glas, blåljus, tomhylsor, polisens avspärrningar. Och bilderna av Maceratas gator där blodet långsamt blandas med regnet från den grå, grå himlen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!