"TRIST". Samuel Wowoah höll låg profil om det inträffade efter matchen. "Det är något Hif får ta tag i."
"TRIST". Samuel Wowoah höll låg profil om det inträffade efter matchen. "Det är något Hif får ta tag i."

Rasistattack mot Blåvitts stjärna

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGBORG. Henrik Larsson var lysande och plötsligt är Helsingborg med i guldstriden.
Men segern svärtas ner av HIF-fansen - som utstötte apljud mot IFK-stjärnan Samuel Wowoah.
- Det är vidrigt, säger HIF:s succétränare Stuart Baxter.
Det var i slutet av matchen som IFK-stjärnan Samuel Wowoah skulle göra ett inkast djupt nere på Helsingborgs planhalva. Redan innan han hann lyfte upp bollen med händerna började HIF-fansen utstöta apljud. - Pinsamt. Riktigt uselt, sa Pontus Kåmark i TV4:s direktsändning.

Baxter mycket upprörd

Henrik Larsson - briljant i matchen och med ett mål - har en far från Kap Verde-öarna. Efteråt ville han däremot inte kommentera HIF-fansens rasistiska tillmälen. Men HIF:s succétränare Stuart Baxter var förbannad - mycket förbannad. - Jag har själv bott i Sydafrika och tagit Nelson Mandela i hand. Jag vet vad rasism betyder. - Det är vidrigt...

"Dåligt omdöme"

För tillfället leder Fifa en internationell kampanj mot rasism. En kampanj som innefattar de allsvenska klubbarna. HIF:s sportchef Bosse Nilsson säger: - Har HIF-supportrar burit sig illa åt mot Wowoah tyder det på mycket dåligt omdöme. Jag har matchen inspelad på video och ska se och lyssna igenom den. - Jag lovar att vi ska diskutera igenom frågan i föreningen.

Hävdar oskuld

HIF:s supporterklubb Kärnan menar att deras medlemmar är oskyldiga. - Jag stod mitt i klacken och kan garantera att det inte kom några apljud därifrån. Det måste ha kommit från andra åskådare på läktaren. Men jag ber om ursäkt å deras vägnar, säger Kärnans ordförande Henrik Hägg. - HIF har flera färgade spelare i laget och det är mycket tack var dem som vi nu ligger trea i allsvenskan.

Har hänt Wowoah förut

Själv väljer Samuel Wowoah en låg profil. - Trist nu när jag fått reda på det i efterhand. Det är något som Helsingborg får ta tag i. - Det har hänt tidigare vid enstaka tillfällen att någon person ropat åt mig.
Stellan Bergsten
Stellan Bergsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag