Peter Lööv Roos 13-åriga dotter utsattes för rasism och dödshot på bussen - och ingen ingrep. Foto: PRIVAT
Peter Lööv Roos 13-åriga dotter utsattes för rasism och dödshot på bussen - och ingen ingrep. Foto: PRIVAT

Rasist dödshotade Peters dotter på bussen - ingen ingrep

Publicerad

När de två 13-åriga flickorna klev på bussen i Uppsala började en okänd kvinna trakassera dem med rasistiska och muslimhatande uttryck. 

– Det övergick till aggressiva hot om att hon skulle sparka dem i huvudet och även rena dödshot, berättar en av flickornas pappa Peter Lööv Roos.

Hans dotter lyckades i smyg spela in en del av hoten med sin mobiltelefon.

Peter Lööv Roos, som arbetar med möten mellan religioner för Svenska kyrkan, säger att det faktum att ingen av de andra passagerarna stod upp för flickorna gör honom besviken.

– Det är skrämmande att ingen gör någonting. Det handlar ju om barn. Det min dotter tycker var väldigt jobbigt var just det, att ingen reagerade. Det kom inte heller någon reaktion från busschauffören. Kvinnan var högljudd och de satt långt fram, men de vet inte om chauffören hörde något, säger han.

– Civilkurage är något vi borde lära ut i klassrum, på arbetsplatser. Det krävs att en person ingriper så blir det fler som hakar på. Det är ju ett brott som pågår, säger han.

Rasism och dödshot

Peter Lööv Roos dotter, som är född i Etiopien, hade tillsammans med en jämnårig kompis tagit en buss mot Uppsala centrum för att shoppa kläder inför skolavslutningen.

I ett inlägg på Facebook skriver Peter Lööv Roos: "En okänd medelålders kvinna kliver på, som snart börjar tala - högt - om hur illa hon tycker om dem, sättet de skrattar på, deras utseenden. Snart övergår det i värsta rasistiska (med n-ordet, förstås) och muslimhatande (kompisen har sjal) tillmälena. Aggressivt, med hot, dödshot. Utan att någon på bussen reagerar."

Peter Lööv Roos vill poängtera hur viktigt det är att människor vågar agera när man bevittnar den här typen av hatbrott, särskilt när det handlar om barn.

"Prata med barnet"

– Det går att gripa in utan att vara provocerande, utan att öka spänningen. Man kan sätta sig intill barnet, prata med barnet som en avledande manöver. Man kan försöka filma eller ta bilder, ge sitt telefonnummer till den som utsatts och ge sitt stöd efteråt, säger han.

Händelsen är polisanmäld och utreds som hatbrott. Polisen har också fått tillgång till den inspelning som 13-åringen gjorde av delar av kvinnans utfall. Peter Lööv Roos säger:

– I det allt tuffare klimatet är det viktigt att inte låta sådant här bara passera. Det var självklart att vi skulle polisanmäla. Det är viktigt för den som blivit utsatt att känna att polisen tar det på allvar, det är viktigt att det kommer med i statistiken, och så finns det en teoretisk möjlighet att det klaras upp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag