Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rasist dödshotade Peters dotter på bussen - ingen ingrep

Peter Lööv Roos 13-åriga dotter utsattes för rasism och dödshot på bussen - och ingen ingrep.Foto: PRIVAT

När de två 13-åriga flickorna klev på bussen i Uppsala började en okänd kvinna trakassera dem med rasistiska och muslimhatande uttryck. 

– Det övergick till aggressiva hot om att hon skulle sparka dem i huvudet och även rena dödshot, berättar en av flickornas pappa Peter Lööv Roos.

Hans dotter lyckades i smyg spela in en del av hoten med sin mobiltelefon.

Peter Lööv Roos, som arbetar med möten mellan religioner för Svenska kyrkan, säger att det faktum att ingen av de andra passagerarna stod upp för flickorna gör honom besviken.

– Det är skrämmande att ingen gör någonting. Det handlar ju om barn. Det min dotter tycker var väldigt jobbigt var just det, att ingen reagerade. Det kom inte heller någon reaktion från busschauffören. Kvinnan var högljudd och de satt långt fram, men de vet inte om chauffören hörde något, säger han.

– Civilkurage är något vi borde lära ut i klassrum, på arbetsplatser. Det krävs att en person ingriper så blir det fler som hakar på. Det är ju ett brott som pågår, säger han.

Rasism och dödshot

Peter Lööv Roos dotter, som är född i Etiopien, hade tillsammans med en jämnårig kompis tagit en buss mot Uppsala centrum för att shoppa kläder inför skolavslutningen.

I ett inlägg på Facebook skriver Peter Lööv Roos: "En okänd medelålders kvinna kliver på, som snart börjar tala - högt - om hur illa hon tycker om dem, sättet de skrattar på, deras utseenden. Snart övergår det i värsta rasistiska (med n-ordet, förstås) och muslimhatande (kompisen har sjal) tillmälena. Aggressivt, med hot, dödshot. Utan att någon på bussen reagerar."

Peter Lööv Roos vill poängtera hur viktigt det är att människor vågar agera när man bevittnar den här typen av hatbrott, särskilt när det handlar om barn.

"Prata med barnet"

– Det går att gripa in utan att vara provocerande, utan att öka spänningen. Man kan sätta sig intill barnet, prata med barnet som en avledande manöver. Man kan försöka filma eller ta bilder, ge sitt telefonnummer till den som utsatts och ge sitt stöd efteråt, säger han.

Händelsen är polisanmäld och utreds som hatbrott. Polisen har också fått tillgång till den inspelning som 13-åringen gjorde av delar av kvinnans utfall. Peter Lööv Roos säger:

– I det allt tuffare klimatet är det viktigt att inte låta sådant här bara passera. Det var självklart att vi skulle polisanmäla. Det är viktigt för den som blivit utsatt att känna att polisen tar det på allvar, det är viktigt att det kommer med i statistiken, och så finns det en teoretisk möjlighet att det klaras upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.