Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasismen fick undersköterskan Marwa, 25, att säga upp sig – nu berättar hon

Marwa Karim utsattes för rasism som undersköterska.
Foto: Privat

Patienter som inte vill ta emot vård och personal som uttrycker rasism mot såväl kolleger som vårdtagare.

Det är flera händelser som undersköterskan Marwa Karim, 25, upplevde under sin tid på Gävle sjukhus, vilket SVT var först med att rapportera om.

25-åriga Marwa Karim från Hudiksvall jobbade på Gävle sjukhus som undersköterska mellan 2014 och 2020.

Ett arbete som hon först kände skulle bli ”skitkul”, då hon älskar att hjälpa andra och arbeta med människor. 

– Men jag insåg ganska snabbt att det var en väldigt tuff miljö, säger Marwa.

Hon berättar om situationer där patienter har vägrat att ta emot vård från henne.

– Jag möttes av patienter som inte ville ha min hjälp på grund hur jag såg ut och var jag kommer ifrån. Jag fick ofta frågan ”var kommer du ifrån?” innan jag ens fick ett hej av patienter. När jag svarade på frågan var jag kommer ifrån, det vill säga Irak, så kallade de mig för självmordsbombare.

Men också situationer där kolleger – i fikarummet, i receptionen och ute på olika avdelningar – har uttryckt rasism gentemot rasifierade kolleger men också patienter. Marwa berättar att mycket sägs i receptionen där personalen inte tror att någon hör, men Marwa hörde. Enligt henne finns det tillfällen då det har kommit svarta eller icke-vita personer och personalen har varnat varandra av olika anledningar.

– Jag blev särbehandlad av kolleger på lunchrasterna och fikapauserna, och i receptionen och personalrummet uttrycker sig personalen rasistiskt. Både mot patienter och andra människor. Det är väl det jag har känt de senaste åren när jag har jobbat där. Jag har jobbat där i sex år och har fått uppleva rasism av personal, egna kolleger, men också av patienter.

Marwa har upplevt rasism mot såväl andra kolleger som patienter.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

Det finns särskilt en situation som Marwa minns väl.

– 2015 som det var ett terrorattentat på en skola i Trollhättan och när jag kommer in hör jag mina kolleger prata om händelsen och de diskuterade om att det är jättehemskt det som har hänt men inte konstigt, och de inte skulle bli förvånande om ”det var Muhammed” eller om det ”var en muslim”. Sedan ifrågasatte de mig för att jag är muslim, att jag kanske ”vet något”, men varför ska jag veta något?

Gävle sjukhus.
Foto: BRITT MATTSSON

Marwa reagerar på chefens förklaring

Susanna Björklund är biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. Hon säger till SVT att den här typen av problem är något som ingår i ett större värdegrundsarbete och är något man arbetar med.

– Det här är något vi måste jobba med ännu mer, jag kan inte säga mer än att det är beklagligt att hon har den känslan, säger Susanna Björklund till SVT om Marwas upplevelser på Gävle sjukhus.

En formulering som får Marwa Karim att reagera.

– Ja, gud ja. Jag kände ju att hon förnekade och förminskade både upplevelserna och själva rasismen i sig. Det här är ingen känsla som jag och alla andra har. Det här är rasism. Att hon har mage att kalla det för känsla och inte erkänna att det är ett strukturellt problem, säger Marwa och fortsätter:

– Det här sker inte bara för mig. Det är på strukturell nivå, många går igenom det. Att hon säger att det ”kanske” finns... Å andra sidan säger hon att vi jobbar med det, men hur kan det jobba med när hon inte vet att det finns? Jag blev väldigt upprörd över hur hon uttryckte sig. Hon beklagar min känsla men nämner inte alls om upplevelserna, som om det inte är beklagligt att uppleva rasism? Och jag är inte bara upprörd utan ledsen. Hon förminskar mina upplevelser men också det strukturella problemet som vi utsätts för av andra människor.

Marwa säger att rasismen fanns överallt på sjukhuset.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

”Fick mig att känna mig som en invandrare”

Det blev sex år på Gävle sjukhus för Marwa. Rasismen och situationen på arbetsplatsen var en stor anledning till att hon till slut sade upp sig. Marwa beskriver att hon aldrig kunde ”känna sig svensk” inne på sjukhuset på samma sätt som ute i samhället.

– Ja, när jag sätter min fot på sjukhuset får jag oftast tänka på att prata akademisk svenska, visa att jag har legitimation på mig och visa att jag har e-tjänstekort så att folk vet att jag jobbar där. Prata inte på något annat språk, bete dig, sådana saker, säger Marwa.

Det var speciellt en avdelning som Marwa inte kände sig välkommen på, trots att hon arbetade på sjukhuset som undersköterska.

– Inte för att jag är det men den avdelningen har fått mig att känna mig som en ”invandrare”, om jag säger så. Jag kommer dit, får inget hej, man sitter inte med mig, man pratar bara med sina vita svenska kolleger. Det känns som att jag inte passar in för alla pratar bara med varandra men lämnar mig och andra rasifierade utanför. Av den anledningen har jag känt att jag inte alls är svensk och att de inte ser mig som svensk heller.

Nya rasismanklagelser mot brittiska kungahuset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.