Här blir Jimmie Åkesson (till höger) omvald som partiordförande 2007. Han har tagit avstånd från rasism. Men Sveriges radios "Kaliber" avslöjar nu rasistiska skämt bland andra medlemmar på Sverigedemokraternas möten. Foto: Sven Lindwall
Här blir Jimmie Åkesson (till höger) omvald som partiordförande 2007. Han har tagit avstånd från rasism. Men Sveriges radios "Kaliber" avslöjar nu rasistiska skämt bland andra medlemmar på Sverigedemokraternas möten. Foto: Sven Lindwall

Rasism på SD-möten avslöjas på band

Publicerad
Uppdaterad
Partiledare Jimmie Åkesson hävdar att Sverigedemokraterna inte är rasistiskt.
Men internt inom SD låter det annorlunda, avslöjar Sveriges radios "Kaliber".
Med dold mikrofon har programmets wallraffande reportrar spelat in när aktiva sverigedemokrater skämtar om muslimer som har sex med grisar och talar om att afrikaner kommer till Sverige fulla av parasiter.
Det undersökande programmet "Kaliber" i P1 lät tre reportrar gå med i Sverigedemokraterna under falska namn. I upp till sex månader deltog de i partimöten i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Med dolda mikrofoner spelade de in ett 90-tal timmar interna diskussioner.
Inspelningarna visar att partimedlemmarna internt har en jargong och står för åsikter som partiledningen utåt förnekar och tar avstånd från.

Rasistisk jargong på möten

Partiledare Jimmie Åkesson har alltid hävdat att partiet i dag är rumsrent och att man gjort rent hus med rasismen.
- Vi har ingen tolerans alls (för rasism) skulle jag vilja påstå, säger Jimmie Åkesson.
Men enligt "Kaliber" förekommer öppet rasistisk jargong vid cirka en tredjedel av alla det 30-tal möten som programmets reportrar deltar i.
Under ett internt medlemsmöte i Göteborg berättar en SD-medlem att hans son försökte ta med en somalisk skolkamrat hem, men att han stoppat detta.
- Gränsen får absolut inte betrampas av såna här, säger SD-medlemmen öppet.
- Hade han gjort det hade jag fått byta ut hela golvet, säger han.

Tar inte avstånd

Mötet leds av Mikael Jansson, tidigare Sverigedemokraternas partiledare, nu ordförande för SD i Göteborg och invald i kommunfullmäktige.
Mikael Jansson tar inte någon gång avstånd från de rasistiska uttalandena.
Under ett medlemsmöte på Lidingö i Stockholm haglar de rasistiska skämten. Muslimer sägs ha sex med grisar och orsaken till att muslimska kvinnor tvingas ha burka sägs vara att deras män slår dem gula och blå.
En kvinnlig aktiv SD-medlem bandas när hon förklarar:
- Visste ni att invandrare som kommer till Sverige från länder som Afghanistan eller Afrika ibland har över 2000 parasiter i sin kropp. Kan ni tänka er? Våra hundar har inte så många. Hundar sitter i karantän. De här kommer direkt fram.

"Det är plumpa skämt"

Distriktsordförande Mikael Jansson kommenterar i "Kaliber" de smygbandade uttalandena under mötena i Göteborg:
- Om man smygbandar och rycker ut en sak ur sitt sammanhang så får man fel uppfattning om vad en person står för. För oss är det solklart, vi är inte rasister.
Han håller med om att de inspelade uttalandena är olämpliga.
- Efter det där mötet tog jag upp med ett par personer att de hade uttryckt sig olämpligt.
Katarina Bengtsdotter, medlem i partistyrelsen, kommenterar uttalandena vid mötet på Lidingö:
- Ja herregud alltså, säger jag. Jag skulle aldrig slänga ur mig nåt sånt här. Det är plumpa skämt, tycker jag.

Fotnot: "Kalibers" första av totalt tre granskande program om Sverigedemokraterna sänds i Sveriges radios P1 idag klockan 13.00.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag