Rashford förtvivlad: ”Handlar inte om politik”

Manchester United-spelaren Marcus Rashford har bedrivit en kampanj för gratis skolmat till fattiga barn i Storbritannien.
Foto: EDDIE KEOGH FOR THE FA/SHUTTERSTOCK / EDDIE KEOGH FOR THE FA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Premiärminister Boris Johnson talar i det brittiska parlamentets underhus, House of Commons.
Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fotbollsspelaren Marcus Rashford har uttryckt sin ”förtvivlan” efter att det brittiska parlamentet röstat nej till matbidrag till fattiga barn under skolloven.

Rashfords kampanj, som sett honom belönad med en MBE, vill att de barn som får gratis skollunch ska få matkuponger under coronakrisen.

”Det handlar inte om politik, det handlar om medmänsklighet”, skriver Manchester United-spelaren i ett uttalande.

Nästan en tredjedel av alla barn i Storbritannien lever i relativ fattigdom, en siffra som väntas öka i coronakrisens spår. 

Över 1,4 miljoner av dessa barn får sin skollunch betald av staten – och ytterligare 900 000 har ansökt om det under pandemin, enligt The Guardian.

När Storbritanniens skolor stängde i våras fick familjer kuponger motsvarande kostnaden av den lunch de skulle fått i skolan: 2,7 pund – cirka 31 svenska kronor.

Torypartiet röstade nej

Manchester United-spelaren Marcus Rashford, 22, såg tidigare i år till att Boris Johnsons regering ändrade beslutet att dra tillbaka matbidraget under sommarlovet – och belönades med en MBE och en hedersdoktorstitel.

Rashford har därefter fortsatt att driva kampanjen, i hopp om att stödet skulle delas ut även följande skollov: det kommande höstlovet, och jullovet.

I Skottland och Wales har man ställt sig bakom Rashford – men inte i England och Nordirland.

I går lade Labourpartiet fram förslaget, som beräknas kosta runt 20 miljoner pund, i det brittiska parlamentets underhus – men det röstades ned av Torypartiet.

Detta trots att regeringen för bara några månader sedan delade ut ett stimulanspaket på 50 miljoner pund till landets restauranger för att kunna erbjuda mat för halva priset – något som fått skulden för den ökade smittspridningen.

Marcus Rashfords ilska

Marcus Rashford uttryckte sin besvikelse i ett uttalande som han publicerat i sina sociala medie-kanaler.

”Lägg allt oviktigt åt sidan, alla pikar, all partipolitik, och låt oss fokusera på fakta. Ett betydande antal barn kommer att gå till sängs i kväll, inte bara hungriga, utan också med en känsla av att de inte betyder någonting, tack vare kommentarer som fällts i dag,” skriver stjärnanfallaren.

Han bjuder även in premiärminister Boris Johnson till ett möte för att diskutera problemet.

”De här barnen spelar roll. Och så länge som de inte har någon egen röst, kommer de att ha min. Det lovar jag”.

https://twitter.com/MarcusRashford/status/1318980281999761408

Rashford: ”De formar dig till en United-spelare”

Stjärnan om kärleken till United och livet i klubbens akademi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.