Rashatet på Facebook kan hamna i domstol

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Fruktansvärt. Otillständigt", säger inrikesminister Anders Ygeman om de hatcitat han får se.
Foto: Tomas Leprince
Några av de många öppet rasistiska och våldshetsande inläggen som går att hitta på Facebook i dag.
Fler av de rasistiska inläggen som går att hitta på Facebook i dag.
Oftast används verkligt namn och verklig bild på hatinläggen på Facebook.

På svenska Facebooksidor knutna till SD, Avpixlat och Fria Tider flödar rashat och uppmaningar till våld – utan att plockas bort.

– Fruktansvärt. Otillständigt, säger inrikesminister Anders Ygeman om de citat han får se.

Rasismen på Facebook har fått tyska åklagare att inleda en utredning mot Martin Ott, chef för Facebook i Nordeuropa, inklusive Sverige.

Hon är en vanlig kvinna från Linköping. Hon skriver öppet under eget namn och egen bild på Avpixlats Facebooksida: "Dom är som hyenor… skicka hem asen direkt". En ung man från Vingåker utrycker sig så här, också under eget namn, om invandrare som gör sig skyldiga till brott: "En AK mot pannan. Problemet löst". En man i Bålsta skriver: "jävla äckliga svin", "en kula i pannan ska ni ha", och signerar med sitt namn och sitt porträtt så att alla kan se vem han är.

En man från Stockholm använder sin Facebookprofil med namn och bild när han kommenterar på Sverigedemokraternas Facebooksida: "Heja! Sverige åt svenskarna. Vitt ariskt motstånd mot kackerlackorna". En kvinna i Eslöv kommenterar med sin profil: "Jävla as. Utvisa fanskapet. Eller släpp honom lös och låt "oss" ta hand om honom". Hennes namn och bild visar att hon står för det hon skriver.

Öppet rasistiska inlägg

Det är bara några av de många, många öppet rasistiska och våldshetsande inläggen som går att hitta på Facebook i dag. Den pågående flyktingkrisen i Europa har fått den här typen av våldsbejakande främlingshat att explodera. De nämnda kommer från några av SD:s sidor samt från sidor upplagda av SD-drivna Avpixlat och från Fria Tider, som anses ligga nära det numera avknoppade Sverigedemokratisk Ungdom.

Skillnaden mot de anonyma kommentarerna på hatsajterna är att på Facebook används nästan alltid verkligt namn och verklig bild på den som uttalar sig. En del näthatar också obesvärat på sina egna profilsidor.

Alla kommentarer är inte nya, exempelvis "Vitt ariskt motstånd mot kackerlackorna" publicerades i september, medan andra har legat uppe sedan i somras. Detta trots att hatiska uttalanden, uppvigling eller glorifiering av våld inte är tillåtet på Facebook.

"Internetföretagen har en skyldighet"

I juli publicerade inrikesminister Anders Ygeman (S) en debattartikel där han bland annat slog fast de stora internetföretagens ansvar och att lagstiftningen kan behöva en modernisering. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nyligen också gått ut med hård kritik mot Facebook.

I dag säger Anders Ygeman:

– När det gäller brott och verkliga hot är det förstås polisens uppgift. Men när det hamnar strax under brott tycker jag att internetföretagen har en skyldighet att leva upp till användarvillkoren vi alla skriver under.

– Jag har nyligen haft möten med både de stora internetföretagen i Sverige och deras Europaledningar i Bryssel, i ministerrådet. Företagen tar detta på största allvar och utvecklar sina metoder. Jag tror att vi kommer att få se betydligt bättre aktioner från dem än tidigare.

Merkel mycket kritisk

Kanske känner de särskild press från Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel har uttalat sig mycket kritiskt och en åklagare i Hamburg utreder om man kan åtala Facebooks chef för Nordeuropa, Martin Ott, för företagets misslyckande när det gäller att hålla borta rasismen. Även tre andra ledande befattningshavare inom Facebook utreds.

Facebook, som även tidigare har kritiserats för att vara dåliga på att plocka bort rasism från sina sidor, svarar på Expressens frågor via mejl från det svenska PR-företaget Spotlight (som håller i Facebooks svenska presskontakter). Där sägs att citaten kan tillskrivas en ”talesperson på Facebook”.

De redovisar nätverkets regler som "förbjuder hets mot folkgrupp, vilket inkluderar innehåll som direkt attackerar människor baserat på deras ras, etnicitet, nationellt ursprung, religiös tillhörighet, sexuell läggning, kön, kön eller könsidentitet och allvarliga funktionshinder eller sjukdomar":

– Vi tar alla överträdelser av våra normer på allvar, och det är därför vi tar bort innehåll, profiler och sidor när vi är medvetna om det. Vi vet att vi inte alltid kan få det rätt, beroende på bristen på sammanhang och den mängd rapporter vi får.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.